Putin daje besplatno zemlju na Dalekom istoku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o davanju građanima da besplatno koriste zemlju na Dalekom istoku, navodi se na zvaničnom portalu za pravne informacije.

20160502154437_367780

Sada svaki građanin Rusije može da iskoristi svoje pravo da na rok od pet godina dobije na korišćenje najmanje hektar zemlje koja se nalazi u vlasništvu države ili opštine.

Ona se može nalaziti na teritoriji Republike Saha (Jakutija), u Kamčatskom, Primorskom i Habarovskom kraju, Amurskoj, Magadanskoj i Sahalinskoj oblasti, Jevrejskoj autonomnoj oblasti ili Čukotskom autonomnom okrugu.

Nakon isteka pet godina zemlja se može uzeti u zakup ili dobiti u vlasništvo. Pritom, kupoprodaja dobijene zemlje nije dozvoljena. Ona se ne može davati u zakup ili na korišćenje strancima, kompanijama, kao ni ljudima bez državljanstva. Nacrt zakona je bio izrađen po nalogu Vladimira Putina. Prema istraživanju, 63 odsto stanovnika Dalekog istoka smatra da će besplatno davanje zemlje povećati standard regiona. Početkom marta Ministarstvo ekonomskog razvoja je predložilo da se stanovništvu besplatno dodijeli zemlja koja se ne eksploatiše.

sputnik