NovostiSvijet

Putin: Bićemo prinuđeni da reagujemo zbog PRO NATO

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane NATO u Rumuniji negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom.

20160528083259_371657

On je istakao da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje. On je u petak u Atini poslije sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je sada učinjen još jedan korak i podsjetio da Rusija od početka dvijehiljaditih uporno ponavlja, kao mantru, jednu te istu stvar: „Bićemo prinuđeni nekako na to da odreagujemo“. Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmještanja sistema PRO u Evropi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na susednim teritorijama.

„Nas niko ne čuje. Niko s nama neće da pregovara. Osim uopštenih fraza, ne čujemo ništa. A uopštene fraze svode se na to da to nije usmjereno na Rusiju, da ne prijeti bezbjednosti Rusije. Podsetiću da je prvobitno riječ bila o tome da je potrebno preduprediti opasnost od Irana, riječ je bila o iranskom nuklearnom programu. Gdje je sada iranski nuklearni program? Nema ga“, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je, govoreći o odnosima sa Turskom, istakao da Rusija želi da obnovi odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom Su-24. Prema njegovim riječima, Rusija je u kontaktu s Turskom posredstvom raznih kanala, a Moskva čeka konkretne poteze turske strane, kojih za sada, kako je rekao, nema. Kada je riječ o zapadnim sankcijama Rusiji, Putin je istakao da kada Zapad bude sazrio da ukine ograničenja, Moskva će učiniti identičan korak. Ruski predsjednik je rekao i da Kurdi u Siriji nisu problem Rusije “Rusija se ne bavi rješavanjem problema Kurda u Siriji, to je stvar vlada zemalja u kojima Kurdi žive. Ne bavimo se time. To uopšte nije naša stvar.

To je stvar kurdskog naroda, stvar vlada onih zemalja u kojima Kurdi žive“, rekao je Putin novinarima u Atini. „U Siriji se bavimo borbom protiv terorističkih organizacija i očuvanjem legitimne strukture vlasti, s tim da tamo ništa ne bude uništeno i da na teritoriji Sirije ne vidimo ponavljanje libijskih događaja ili nešto još gore – somalijskih događaja. To ne želimo da dozvolimo“, rekao je Putin. Prema njegovim riječima, Rusija, SAD, Evropa, kao i niz zemalja među kojima i Turska, moraju da prevladaju nesuglasice radi pobjede nad terorizmom.

„I Rusija, i zemlje regiona, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran, i SAD i, naravno, Evropa – svi zajedno moramo to da učinimo. Ali moćićemo to da učinimo tek onda kada shvatimo da terorizam preti svima nama i kada uspjemo da prevladamo protivrečnosti koje nas dijele. To ćemo nekada obavezno morati da učinimo“, rekao je ruski lider.

Grčki premijer Cipras je istakao da dijalog njegove zemlje s Rusijom može da podigne na suštinski novi nivo odnose Ruske Federacije s Evropskom unijom i NATO. “Smatramo, kako se navodi i u zajedničkoj deklaraciji, da podizanje našeg dijaloga na suštinski drugačiji nivo može da utiče u teškom periodu, kada je riječ o unapređivanju odnosa Evropske unije i Rusije i NATO i Rusije, kao i kada je riječ o učvršćivanju evropske arhitekture bezbjednosti u okviru OEBS-a”, rekao je Cirpas.

Prema Ciprasovim riječima, arhitektura bezbjednosti u Evropi ne može da bude izgrađena bez učešća Rusije kao glavnog igrača. „Nemoguće je imati arhitekturu bezbjednosti u Evropi bez Rusije u svojstvu činioca te arhitekture. Takvi su naši principi”, rekao je Cipras. On je istakao i da je s Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini i da su strane istakle da podržavaju ispunjavanje odredbi Minskog sporazuma.

tanjug

Obama razotkriva tajne dokumente o NLO? (VIDEO)

Previous article

Amber Herd tužila supruga: Džoni Dep me je pretukao FOTO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti