NovostiRS/BiH

Pukla tikva između Radončića i Izetbegovića

0

Ono o čemu se sedmicama uveliko spekulira, a šta implicira na sve izvjesniju mogućnost pucanja koalicije SDA – SBB i potpunog zahlađenja odnosa, danas je i prvi put javno ozvaničeno, i to iz usta lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Naime, vidljivo rezigniran zbog pojedinih posljednjih izjava Bakira Izetbegovića, lidera SDA, ali i zbog odnosa “partnerske SDA” u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, lider SBB-a je na godišnjoj konferenciji za novinare izjavio da je uzrok svega stanje u SDA. “SBB ima koalicionog partnera s unutrašnjim problemima i trenutno nema komunikacije ove dvije stranke.

Gospodin Izetbegović ima unutrašnje probleme u svojoj stranci i ne treba da izmišlja spoljne neprijatelje”, kazao je Radončić. On je ostavio otvorenom mogućnost da Izetbegović i SDA promijene koalicionog partnera ukoliko smatraju da SBB nije dovoljno dobar partner.

“Ako postoji neka bolja opcija za koaliciju umjesto SBB-a, iako je mi ne vidimo, nemamo ništa protiv da Izetbegović povuče prvi takav potez”, poručio je Radončić. Lider SBB-a je rekao da jeste za koaliciju, ali ne i za ultimatume i ucjene. “Ne prihvatam ničiju ucjenu. Volim koaliciju u koju smo ušli nakon višemjesečnih molbi SDA, jer je u FBiH bio kolaps.

Dali smo sva ministarska mjesta SDA, dali smo direktorske pozicije tri najveće kompanije. Da bih očuvao koaliciju ‘ležao sam’ tri mjeseca pod političkom optužnicom, a nisam je htio razbiti, a plan je bio da je razbijem”, rekao je Radončić. Danas smo u više navrata pokušali da dobijemo zvanični stav SDA na ove Radončićeve ocjene, ali niko od zvaničnika stranke nije želio da o ovome govori, ili, pak, nisu odgovarali na naše pozive. Pozivima se nisu odazvali potpredsjednici Safet Softić, Edin Mušić, predsjednik Glavnog odbora Halid Genjac, zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović…

Šefik Džaferović, jedan od potpredsjednika, upitan da prokomentariše Radončićevu izjavu, odgovorio je kako ne želi ništa komentarisati. “Nemojte me to pitati”, kratko je kazao Džaferović.

Ipak, sudeći prema dojmovima njihovih koalicionih partnera iz RS, stvari još nisu izmakle kontroli. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, inače jedan od potpredsjednika SDS-a, kazao je kako nije osjetio bilo kakav problem u funkcionisanju Vijeća ministara. “Ne znam za bilo kakve detalje, bilo kakve probleme, ali Savjet ministara je normalno funkcionisao, zaista”, rekao je Šarović.

nezavisne

Minobacač Jelena Popović je strah za vojnike i melem za oči: Jaše konja bez sedla, puca iz najubojitijeg oružja! (FOTO)

Previous article

Novi detalji najgoreg islamističkog atentata počinjenog na njemačkom tlu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti