Prvi rezultati novog poslovanja zdravstvenih ustanova za tri mjeseca

od prnjavorski 0

Od četiri zdravstvene ustanove u Srpskoj koje su u sklopu pilot projekta početkom godine trebale da pređu na trezorsko poslovanje, to su učinili samo Dom zdravlja “Sveti vračevi” u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka.

Na novi način poslovanja, iako je bilo najavljeno, još nisu prešli Dom zdravlja Prnjavor i Bolnica Gradiška.

Direktor Doma zdravlja “Sveti vračevi” u Čelincu Draško Kuprešak kaže da je pred njima mnogo izazova, ali da ih oni u hodu rješavaju, a prvi rezultati novog poslovanja biće vidljivi za tri mjeseca.

Direktorica Doma zdravlja Prnjavor Svjetlana Malić istakla je da su oni sve pripremili za prelazak na trezorsko poslovanje.

– Pitanje je samo vremena kad ćemo dobiti zeleno svjetlo nadležnih za prelazak na novi način poslovanja – dodala je Malićeva.

Direktor gradiške Bolnice Mirko Manojlović naglasio je da je tim koji je zadužen za finansije u ovoj ustanovi prošao obuku, te su, kaže, instalirali potrebnu opremu za izvještavanje.

– Do realizacije nije još došlo. Nadležni su nas obavijestili da ćemo ove godine samo ići na dvojno izvještavanje, dok će se način finansiranja sprovoditi kao i do sada – kazao je Manojlović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je zbog raznih skepsi i nejasnoća oko novog načina poslovanja odlučeno da trezorsko poslovanje za početak uvede samo Dom zdravlja Čelinac, a da bi u drugoj polovini godine na trezor trebalo da pređu i ostali domovi zdravlja.

D.S. – Glas Srpske

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>