Prvi rezultati izbora u Austriji: Vodi Aleksander van der Belen, Hofer priznao poraz

Kandidat desnice na predsjedničkim izborima u Austriji Norbert Hofer prihvatio je poraz na izborima, javlja AFP.

20161204173707_401143

Oni su prije samo nekoliko minuta prenijeli da prema prvim projekcijama vodi kandidat Zelene stranke Aleksander van der Belen. Tačno u 17 časova zatvorena su i posljednja birališta na izborima u Austriji koji su privukli veliku međunarodnu pažnju zbog kandidata desnice Norberta Hofera kome su predizborna istraživanja davala dobre šanse.

Ministarstvo unutaršnjih poslova Austrije polako objavljuje rezultate iz opština u kojima je glasanje završeno ranije. Za razliku od ranijih godina ovoga puta zbog poništenja ishoda drugog kruga glasanja održanog u maju, nisu prosljedjivani čak ni podaci o izlaznosti pre zatvaranja biračkih mjesta. Trenutno se radi na prvim proračunima na osnovu prvih pristiglih rezultata.

Najkasnije su glasali Bečlije i stanovnici Insbruka, to jest do 17 časova, dok je u drugim opštinama glasanje trajalo mnogo kraće. Preliminarni rezultat, kako je najavljeno, saopštiće ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka oko 19.30 časova.

Inače predsjedničke izbore u Austriji, gdje građani glasaju izmedju Hofera i Aleksandera van der Belan, kandidata koga podržava stranka Zelenih prati više od 750 akreditovanih novinara.

nezavisne