NovostiSvijet

Prvi put u istoriji Sjeverne Koreje opljačkana banka

0

U Sjevernoj Koreji je u sred bijela dana opljačkana banka. Ovo je prvi takav slučaj u čitavoj istoriji postojanja te države, prenio je Radio „Slobodna Azija”, pozivajući se na anonimne izvore.

20160501212842_367720

Kako tvrde mediji pljačka se dogodila 4. aprila u lučkom gradu Čhončžinu na sjeveroistoku zemlje. Meta pljačkaša je bila lokalna filijala Centralne banke Sjeverne Koreje. Kako je objasnio izvor, banka se nalazi u prometnom dijelu grada — u blizini glavnog pozorišta provincije.

Banka je imala obezbjeđenje, ali sudeći po svemu, ono se nehajno odnosilo prema svojim obavezama, jer je nije bilo na radnom mjestu kad se desila pljačka. Prestupnici su ušli u banku i natjerali službenike da im predaju sav novac koji se u tom trenutku nalazio u banci — oko 70 miliona vona, što je nešto manje od 9.000 dolara.

Prema mišljenju istražitelja koji su uskoro stigli na lice mjesta neko od službenika banke je pomagao pljačkašima. Kriminalci su tačno znali kada će čuvari napustiti svoje radno mjesto i kada će u sefovima biti dovoljno novca.

Uoči 7. kongresa vladajuće Komunističke partije Sjeverne Koreje u sefovima u bankama je bilo više novca nego obično zbog priprema različitih svečanosti. „Nakon pljačke mjere bezbjednosti u ostalim bankama provincije su pojačane. Banka koja je opljačkana za sada je zatvorena”, citira „Slobodna Azija” izvor.

sputnik

NEDELJNI HOROSKOP: Vodolije, ako ste umjetnik ili kompjuteraš, blago vama! Ovnovi, ta Lavica je prava za vas! A vi, Strelčevi, samo ređate propuštene šanse

Previous article

Uskrs ili Vaskrs?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti