Protive se zatvaranju porodilišta: U Prnjavoru i Doboju ne mogu da ispune zahteve resornog ministarstva

Opštinske vlasti u Prnjavoru i Derventi protive se najavi zatvaranja porodilišta, ukoliko njihov rad ne bude usklađen sa Pravilnikom kojeg je utvrdilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Nedavna najava ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića da će biti zatvorena porodilišta u Prnjavoru i Derventi, zato što nisu uradili dovoljno na stvaranju uslova, izazvala je šok i uznemirenost. To prvenstveno podrazumeva operacione sale kojih u domovima zdravlja u ova dva grada nemaju.

– Prema najnovijim informacijama koje ja imam, smatram da ovde nije urađeno ništa posebno. Osim sastanaka, potrebno je stvarati uslove – izjavio je ministar Bogdanić.

Ipak, u lokalnoj upravi u Prnjavoru veruju da ova opština neće ostati bez porodilišta. Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, uz podsećanje na dugodišnje funkcionisanje porodilišta u ovom gradu, rekao je da su kod resornog ministarstva inicirali izmenu Pravilnika koji reguliše ovu oblast, a za Prnjavor predstavlja prepreku.

Pravilnik bi, smatra Tomaš, trebao biti fleksibilniji. Zaposleni u porodilištu, to jest Domu zdravlja, takođe, se protive zatvaranju porodlišta.

Doktor Ljubiša Cvijanović koji je obavio više od 2.000 poroda uverava da bi zatvaranje porodilišta u Prnjavoru bila nepopularna mera.

– Za pola godine, koliko je rok za prilagođavanje uslova, ne može se edukovati kadar, uraditi specijalizacija iz anesteziologije i transfuziologije, obezbediti stalna pokrivenost ovim uslugama tokom 24 sata – kaže doktor Cvijanović zalažući se za nastavak rada porodilišta.

Dom zdravlja iz Dervente, takođe, je podneo zahtev Ministarstvu zdravlja RS da rokove uskladi sa novim Pravilnikom.

Milorad Simić, načelnik Dervente smatra da ovaj problem nije u njegovom domenu nego struke, ministarstva i Vlade RS.

– Tužan sam, rezigniran, nije ovo put za rešenje problema. Ima prostora da se o tome i porazgovara. Ovo je ozbiljna tema i problem koji se mora rešiti ali je neophodno da stručnjaci prvi o tome progovore da daju mišljenje i predlog. Naši građani moraju imati na raspolaganju porodilište – odlučan je Simić.

U Domu zdravlja u ovoj sredini naglašavaju da je njihovo porodilište seritifikovano, sa svim neophodnim uslovima i prostorijama.

– Istina je da nemamo operacionu salu. Ali, i u drugim zemljama iz okruženja, porodilišta u domovima zdravlja rade bez operacionih sala – zaključili su u ovoj ustanovi.

Rađaju kod kuće

U okolini Prnjavora evidentirani su i porodi kod kuće, na šta ukazuju u Domu zdravlja.

– Imali smo čak u okruženju i trudnice koje su, na ličnu odgovornost, porodile se kod kuće, bez asistencije stručnog kadra. Ne smatram da takva informacija populariše rađanje kod kuće. Porodilje trebaju biti stručno zbrinute, da nakon poroda one i bebe budu zdrave – kazao je Ljubiša Cvijanović.

euroblic