NovostiRS/BiH

Protestno okupljanje u Mostaru zbog izbora Komšića

0

U Mostaru su večeras protestvovali Hrvati nezadovoni izbornom pobjedom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, za kojeg kažu da je izabran bošnjačkim glasovima, čime je grubo prekršena njihova izborna volja.

Protest je počeo u 18.00 časova kod mostarskog Sveučilišta u organizaciji “hrvatske mladosti”, kako su sebe nazvali, a demonstrantima se pridružilo više hiljada građana Mostara.

Učesnici protesta nose hrvatske zastave i transparente na kojima na engleskom piše “Nisi moj predsjednik” (Not my president) i “Počivaj u miru demokratijo” u BiH” (R.I.P. democracy BiH) i kreću se prema kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru.

Demonstranti kažu da je protest organizovan kako bi pokazali da Komšić nije njihov predsjednik, da je izabran bošnjačkim glasovima, te da je grubo prekršena izborna volja hrvatskog naroda.

Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Student Sveučilišta u Mostaru Tomislav Zelenika izjavio je da se večerašnjim protestnim skupom pokazuje da su Hrvati U BiH obespravljeni, pogaženi i da su im oteta temeljna politička prava.

“Željko Komšić nije naš predsjednik. On ne pripada nama. Ne želimo Komšića u Mostaru, ni među nama. To je poruka studenata, a i svih Hrvata, što pokazuje i večerašnji skup”, rekao je Zelenika.

Na kancelariju hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru zalijepljena je poruka u vidu saopštenja za medije, a građani su zapalili na stotine svijeća.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobijedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.

https://www.facebook.com/bljesak.info/videos/253671248553349/

Ukrajinska pravoslavna Crkva postala nezavisna od Ruske

Previous article

TURSKA U ŠOKU Policija privodi Turana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti