Pronađeni ostaci aviona pripadaju Boingu 777

Istražioci koji rade na ovom slučaju sigurni su kako ostaci aviona pronađeni uz obalu ostrva nedaleko od Madagaskara pripadaju Boingu 777.

20150730194311_318124

Još preostaje potvrditi radi li se o misteriozno nestalom letu MH370, što možda i nećemo dugo čekati, budući da je, prema Mreži za sigurnost avijacije, upravo MH370 jedini Boing 777 koji se u ovom trenutku smatra nestalim.

Jedno od glavnih pitanja u rješavanju misterije nestalog MH370, nakon što je kod ostrva Reunion u Indijskom okeanu pronađen dio krila aviona je, jesu li ostaci mogli uopšte stići do obale ostrva koji je oko 4000 kilometara udaljen od područja na kojem se malezijskom avionu izgubio svaki trag?

Pojašnjenje je za Telegraph dao doktor okeanografije David Fereira:

‘Dio aviona pronađen je daleko od mjesta gdje se pretpostavlja da je pao MH370. Ali, savršeno je moguće da su ga jake struje u Indijskom okeanu donijele od područja pretrage zapadno od Australije do Reuniona. Za 16 mjeseci, koliko je prošlo od pada, komad krila mogao je prijeći put od 3000 do 4000 kilometara.

U Indijskom okeanu su dvije glavne struje, jedna ide južno od pretpostavljene zone pada MH370 i njen je smjer od zapada prema istoku. Druga struja nalazi se sjeverno od područja pretrage i kreće se od istoka na zapad. Ako je olupina pronađena kod Reuniona stvarno s MH370, onda je velika vjerojatnoća da su je struje najprije nosile sjeverno od zone pada prije nego što ju je ‘pokupila’ jaka ekvatorska struja i odnijela na zapad.

Međutim, samo taj jedan dio olupine aviona neće suziti područje potrage, budući da je kroz ovih 16 mjeseci mogao stići do Reuniona s bilo kojeg područja Indijskog okeana. Ipak, u kombinaciji s nekim drugim dokazima, istražiocima bi mogla biti pokazatelj gdje mogu tražiti još dijelova aviona.

(Dnevnik.hr)