Proglašen žuti meteoalarm: Temperatura do 40 stepeni!

Republički hidrometereološki zavod /HMZ/ Republike Srpske danas je, zbog visokih temperatura vazduha, proglasio žuti meteoalarm, rekla je meteorolog Milica Đorđević.

Đorđevićeva je navela da će žuti meteoalarm biti proglašen i sutra, a u nedjelju, 9. jula HMZ će, najvjerovatnije, proglasiti narandžasti meteoalarm.

“Temperatura će danas i sutra iznositi od 31 do 37 stepeni Celzijusovih, tako da to ponegdje znači ne samo žuti, već i narandžasti meteoalarm, pošto je granica ta dva meteoalarma 35 stepeni Celzijusovih”, pojasnila je Đorđevićeva.

Prema njenim riječima, na sjeveru noćas može biti ponegdje pljuskova, što je skoro zanemarljivo i bez ikakvog uticaja na visinu temperature.

“U ovom talasu najtoplije će biti u ponedjeljak, 10. jula kada bi temperatura mogla da iznosi od 33 do 39 stepeni Celzijusovih, a ne isključuje se ni mogućnost da ponegdje dostigne i 40 stepeni. I u utorak, 11. jula biće veoma toplo, sa temperaturom do 38 stepeni Celzijusovih”, naglasila je Đorđevićeva.

Ona je istakla da se nestabilnije vrijeme sa češćim pljuskovima očekuje u srijedu ili četvrtak i tada bi moglo doći do osvježenja, odnosno neće biti hladno, ali ni vruće kao ovih dana.

(Srna)