Proglašen bankrot najpoznatije fabrike u bivšoj Jugoslaviji (VIDEO)

od prnjavorski 0

Privredni sud u Kragujevcu donio je rješenje o bankrotstvu preduzeća “Zastava automobili AD” u stečaju.

20161025160322_394272

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je donio rješenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka, 21. oktobra niko nije podnio plan reorganizacije fabrike. “Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca,” rekao je Jovović. Pred Privrednim sudom u Kragujevcu juče je održano prvo povjerilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izvještaj povjerenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 300 miliona evra, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu i Fondu za razvoj Republike Srbije. Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko pet miliona evra.

U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko tri miliona evra, nekretnine u vrijednosti manjoj od milione evra, kao i oko milion i po evra za koje je procjenjena mogućnost naplate. Fabrika “Zastava automobili AD” koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

beta

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>