Prodao bubreg da plati put u Evropu

Čovjek iz Sirije prodao je bubreg kako bi platio put u Evropu za sebe i svoju porodicu, prenosi “Dejli miror”, a priča je potvrđena i za B92.

Izbjeglice

 

Bubreg mu je izvađen u opasnoj operaciji u Libanu, a žrtva je preživjela 20 gana bez adekvatne medicinske njege prije nego što su organizacije iz Srbije otkrile o čemu se radi

Jelena Petrović iz organizacije Atina, koja se bori protiv trefikinga, potvrdila je za B92 ovu priču i istakla da su oni ta saznanja dobili prije više od mjesec dana.

Kako je rekla, mobilni timovi Atine pomažu izbjeglicama u Šidu i Preševu, a kod graničnog prelaza Berkasovo su primjetili čovjeka koji se nije osjećao dobro.

“Prišli smo mu i započeli pricu, rekao nam je da je prodao svoj organ na crnom tržištu u Libanu, kako bi obezbedio novac za put u Evropu za sebe i svoji porodicu”, rekla nam je Jelena Petrovic.

Osim toga, oni navode da mu je ponuđeno liječenje, ali da je odlučio da nastavi put samo sa lijekovima za bol.

“Prodao je bubreg da bi dobio novac za put. Rekao je da ga boli i da ima probleme, pa smo intervenisali i pružili mu medicinsku pomoć. Tokom razgovora nam je ispričao šta se desilo”, kaže humanitarac Naser Amro.

Prema njegovim riječima, čovjek nije bio u situaciji opasnoj po život.

“To je bila 20 dana stara operacija i naravno da nije izvršena na dobar način. Imao je bolove i dobio je lijekove za ublažavanje bolova. Nije želio da ostane, htio je da nastavi svoj put, već je bio na granici sa Hrvatskom”, ističe on.

UNHCR je upoznat sa slučajem, navode iz druge organizacije.

Iz organizacije Atina kažu da ne postoji nikakav dokaz o trgovini ljudima u Srbiji i da se to dešava uglavnom na prelazu preko mora iz Turske u Grčku.

Međutim “Dejli miror” piše da se žrtve, kada dođu do Srbije, na putu ka zapadu Evropske unije mogu identifikovati kroz modrice od zlostavljanja ili uz pomoć dobrih prevodilaca.

“Prije dvije nedelje dvije avganistanske djevojke su seksualno zlostavljane. Čovjek iz UNHCR-a im je pomogao nakon toga”, kaže Amro.

B92

Ad

You might also like

Komentariši