Automobilizam

Prodaja Folksvagena u Evropi pala skoro za 43 odsto

0

Globalna prodaja Folksvagenovih automobila pala je za skoro 20 procenata u septembru, jer se njemački brend bori s novim standardima vezanim za emisiju gasova u Evropi, i jer je prodaja u Kini, njegovom najvećem tržištu, posrnula usljed zabrinutosti zbog trgovinskog rata.

Isporuke VW-ovih automobila u Evropi pale su za 42,6 procenata prošlog mjeseca u odnosu na godinu ranije, na 91.100 vozila, piše Fajnenšel Tajms.

Sunovrat zabilježen u Evropi, izazvao je pad od 18,3 odsto u globalnoj prodaji VW-a u septembru, na 485.000 automobila.

Njemački proizvođač automobila suočava se sa izazovnim zadatkom sertifikacije svojih automobila prema novim standardima o emisiji – odnosno sa “svjetskom procedurom testiranja lakih vozila” (WLTP), koja je stupila na snagu 1. septembra.

Ova promjena propisa je uzrokovala velike fluktuacije na tržištu, pošto proizvođači automobila moraju da dobiju dozvole za sve verzije automobila koje prodaju, što ih primorava na obavljanje brojnih testova.

Folksvagen je procijenio ove godine da će ga troškovi sertifikacije automobila po novoj proceduri koštati više od milijardu evra.

Kompanija je navela da su posljedice WLTP-a “ogromne” i na domaćem, njemačkom tržištu, gdje je prodaja pala za 47,1 posto na 23.300 vozila u septembru.

Govedarica i Ivanić neće na kafu sa Dodikom

Previous article

“ONI SU HEROJI” Dodik u dobojskoj bolnici posjetio povrijeđene radnike rafinerije (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.