PrnjavorVijesti

Prnjavorčanke pobjednice takmičenja “Proslava Dana Evrope na vašem trgu”

0

EU Info centar Sarajevo je nedavno raspisao takmičenje na temu „Proslava Dana Evrope na vašem trgu“ sa ciljem da dodijele nagradu najbolje osmišljenoj ideji , te da istu sprovedu u djelo, a pobjednice ovog takmičenja su Prnjavorčanke Snežana Zorić i Željka Vračević.

“Vidjela sam konkurs , proslijedila drugarici i počele smo da razmjenjujemo ideje. Nije bilo mnogo dilema oko ključne ideje vodilje koja čini Prnjavor posebnom sredinom. „Mala Evropa“ je neiscrpan izvor ideja i, po mom mišljenju, nedovoljno iskorišten za turističku promociju naše opštine. Napisale smo kratak projekat, uskladile sve naše želje ali i mogućnosti i prijavile se. Naravno, pomislile smo kako bi bilo sjajno da makar uđemo u uži krug, da im se naša ideja dopadne, ali nismo ni slutile pobjedu. Nije nam izgledalo moguće da će u moru drugih prijava iz cijele zemlje, baš NAŠA ideja , ideja koja je nastala sasvim slučajno, pobijediti. Nadimak „Mala Evropa“, uključivanje svih generacija u ovu manifestaciju, isticanje turističkih i kulturnih potencijala opštine, a najviše iskrena želja dvije djevojke koje vole svoj grad i žele da ga promovišu u najljepšem svjetlu je uticala da žiri odabere baš našu ideju”, kaže Snežana Zorić, studentica master studja EU integracija.

Ovaj događaj u Prnjavoru je jedan u nizu manifestacija koje se održavaju u cijeloj Bosni i Hercegovini sa fokusom na promociju kulturne baštine, nacionalnih spomenika i turističkih potencijala malih lokalnih zajednica.  Najviše dešavanja je u mjesecu maju, kada se i  9.maj proslavlja kao Dan Evrope. Nakon niza događaja koji su se održavali u Jajcu, Mostaru, Banjoj Luci, Trebinju, Gračanici i drugim lokalnim zajednicama, red je došao i na Prnjavor. Tačnije, 24.maja sa početkom u 12 časova na Trgu srpskih boraca će se održati mali sajam kulturološkog blaga koje posjeduju nacionalne manjine na području naše opštine. Na sajmu će, takođe, biti predstavljena izložba radova najmlađih sugrađana, kao i predstavljanje turističkog potencijala Prnjavora.

“Snežana je već imala značajno iskustvo u pisanju projekata koji se tiču razvoja lokalnih zajednica, tako da smo ovaj projekat spremile u kratkom vremenskom periodu. Nekako smo se prirodno, vezano uz struke, podijelile tako da se ona bavi sajamskim dijelom manifestacije na kojem se predstavljaju nacionalne manjine, dok sam ja odabrala onaj dio koji uključuje kreativnost i najsvjetliju zvijezdu na nebu svake zajednice, a to su mališani iz vrtića. U saradnji sa državnim i dva privatna vrtića, osmislila sam mali dječji program u kojem će se izložiti dječji radovi na temu Evrope i kako Evropa izgleda iz njihove perspektive. Smatram da se potencijal koji djeca u tom uzrastu posjeduju nikako ne smije uzeti zdravo za gotovo, te da mnogo možemo naučiti baš od njih samih. Uključili smo i dnevni centar „Neven“ koji na teritoriji grada djeluje kao ustanova za zbrinjavanje djece sa poteškoćama u razvoju. Zajedničkim uključenjem svih društvenih grupa promovisaćemo jednakost i uzajamno poštovanje kao vodeće principe evropske zajednice”, kaže Željka Vračević, profesorica engleskog jezika i književnosti.

Pored ovih dešavanja, EU Info centar Sarajevo, zajedno sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Bosni i Hrecegovni organizuje predavanje za male preduzetnike (Start UP-e) i medije sa područja opštine, ali i šire na teme kulturne baštine, turističkog potencijala, mogućnosti malih preduzetnika i njihovih ideja kao pokretača privrede i promocije turizma na lokalnom i državnom nivou.

“Mali preduzetnici će imati prilku i da se predstave javnosti na samom trgu i zato je veoma bitno da svi podržimo naše komšije, prijatelje i sugrađane tako što ćemo da se upoznamo sa njihovim radom i kupimo domaće. Pomoći njima znači otvoriti priliku za širenje njihove ideje u gradu , van granica opštine ali i države”, kaže Snežana.

Godina 2018. u Evropskoj Uniji je proglašena za godinu kulturne baštine, pa tako i svi događaji koje EU info centar organizuje tokom maja mjeseca promovišu nacionalne spomenike i tradiciju u našoj državi. Na teritoriji opštine Prnjavor nalazi se veći broj  spomenika,  međutim samo dva se nalaze na listi zvaničnih i zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a to su harem gradske džamije u samom centru i pravoslavna crkva brvnara Svetih apostola Petra i Pavla u selu Palačkovci.

Gorivo od naredne sedmice 2,28 KM

Previous article

PRNJAVOR; Raspušteni Opštinski odbor ne prihvata odluku Izvršnog odbora

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor