PrnjavorVijesti

Prnjavorčani Slaven i Siniša Tošić poklonili ikonu

0
БЕОГРАД, 2. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Храму Светих Кирила и Методија у насељу Бусије, у општини Земун, данас је извршена примопредаја иконе Пресвете Богородице закрштене прије неколико дана пред чудотворном иконом Тројеручице у Манастиру Хиландар којем је присуствовао и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

U Hramu Svetih Kirila i Metodija u naselju Busije, u opštini Zemun, danas je izvršena primopredaja ikone Presvete Bogorodice zakrštene prije nekoliko dana pred čudotvornom ikonom Trojeručice u Manastiru Hilandar.

Ovom činu, uz brojne vjernike, prisustvovao je i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, koji je istakao da je danas veliki dan za Busije, pretežno nastanjene protjeranim i izbjeglim Srbima iz Hrvatske.

“Dolazak ikone Presvete Bogorodice sa Hilandara veliki je dan za Busije koje su najveće izbjegličko naselje u Srbiji i jedan od simbola stradanja srpskog naroda tokom devedesetih godina 20. vijeka”, rekao je Linta.

On je naglasio da je ovo još jedan dokaz da se prekodrinski Srbi nisu odrekli svog identiteta, a time ni vjekovnog zavičaja iz kojeg su protjerani ili su ga napustili zbog političkih ili ekonomskih razloga.

Ikonu Presvete Bogorodice darodavci Slaven i Siniša Tošić iz sela Palačkovci kod Prnjavora, neposredno pred današnju liturgiju, uručili su sveštenicima protojerej-stavroforu Mili Jokiću i protojereju Mići Ristiću.

Oni su je, nakon prijema na kapiji crkvene porte, pred velikim brojem vjernika, unijeli u hram.

Po završetku liturgije sveštenici su osveštali ikonu, saopšteno je iz Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

“Ikona Presvete Bogorodice jeste Božiji dar i za ovdašnji hram i za vjerni narod. Nismo mogli dobiti lepši poklon uoči velikog hrišćanskog praznika – rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista”, istakao je otac Mile Jokić.

SRNA

Zvezda oscilirala, Čović heroj u pobedi protiv Limoža!

Previous article

Preminuo Ivo Gregurević

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor