PrnjavorVijesti

PRNJAVOR: Vijesti iz naše male avlije

0

Nekoliko dana nas dijeli od sjednice CIK-a i Odluke o raspisisvanju i održavanju lokalnih izbora 2016.godine, međutim predizborne igrice su odavno počele.

1918420_559517674208460_4936310373692280366_n

Miris asfalta u zraku se širi selima opštine Prnjavor, društvene mreže obiluju sve oštrijim komentarima građana  na (ne)rad sadašnje vlasti ali sve veći broj bot-ova na lokalnom forumu gdje se najviše bisti politika. Možemo reći da je slična situacija i u drugim lokalnim zajednicama. Sreća naša da se tim kreativnih prnjavorčana pobrinuo da svoje sugrađane obraduje zanimljivim karikaturama i tako nam učini lakše svarljivu ovu izbornu godinu. Na našu veliku sreću, političari naše avlije svojim postupcima su olakšali autorima. Bez puno karikiranja su predstavili drage nam avlijanere i prpremili nas za burno i zanimljivo predizborno ljeto.
Zašto da vam objašnjavam, uvjerite se sami na ovoj stranici.

Meni jedan od dražih vijesnika predizbornog “ludila” jesu i botovi (slobodna definicija autora je na dnu teksta) na lokalnom forumu.Fenomen botova na forumu već traje neko vrijeme, međutim kako se izbori bliže taj broj se povećava. Slobodno mogu zaključiti da svakim danom ih je sve više i svi oni samo jedno poručuju “jer on je najbolji načelnik u regionu”. Da se razumijemo, njihovo legitimno pravo je da pišu na forumu, hvale načelnika koji dolazi iz njihove partije i svaki dan nas podsjećaju šta je on to uradio što drugi nisu i šta je to mnogo bolje uradio nego što drugi jesu. Ono što je meni bizarno  ( a vjerujem da mnogi dijele ovo mišljenje) jeste potenciranje superlativa kad istog opisuju i njegova dostignuća. Ne postoji ljubomora zbog tih uspijeha, zaboga to su njegova sportska i životna dostignuća odkojih građani Prnjavora nemaju mnogo koristi. Mada, pomalo razumijem potrebu botova da to rade jer treba zadržati radno mjesto koje su dobili preko tranke ali ga i zaraditi ukoliko sadašnji načelnik možda bude kandidat na ovim lokalnim i dobije ih.

Vijesnik predizborne kampanje br.2. Načelnikova stranica na društvenoj grupi Facebook koja objavljuje vijesti ovih dana češće nego što se on pojavljuje u medijima (građani Prnjavora znaju da dan bez načelnika na malim ekranima je sasvim bezveze dan). Pokloni, darivanja krvi, obilazak sela i asfaltiranja seoskih putevi i kozijih prečica su najčešće objavljivane vijesti na stranici koja nosi ime načelika. Ima tu i vijesti za koje se može reći da su u domenu službe kao npr. podsticaji ( gle čuda, u izbornoj godini).

Red bi bio da prokomentarišem i pred predizborne aktivnosti opozicije. Koje opozicije? Aktivnosti opozicije? Hmm, ima tu  optužbi, piskaranja, politikanstva, izjava i proslava ali to nije ni blizu što bi opozicija trebala da radi. Da budemo iskreni, kad je u RS/BIH opozicija nešto radila?!?
Mnogo je tema u našoj maloj avliji a malo prostora pa ću o nekim vrućim temama neki drugi put.

Definicija bota u ovom slučaju: osoba koja zastupa i nameće svoja uvjerenja, ideje i politike bez mnogo kritičkog osvrtanja. Potenciranjem subjektivnog stava i određenoj političkoj ličnosti ili programu političke partije ona iskrivljuje istinu i zlouptrebljava javni prostor, internet. Svako suprostavljanje ovakvom nekritičkom i subjektivnom mišljenju oni vide kao napad  pa se tako i ponašaju.

BUKA

PRNJAVOR: Podrška zajedničkom kandidatu za načelnika opštine Prnjavor

Previous article

PRNJAVOR: Vatrogasci dobili novo kombi vozilo

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor