PrnjavorVijesti

PRNJAVOR: Polaganjem vijenaca obilježen Dan oslobođenja opštine FOTO

0
ПРЊАВОР, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Делегације општине и Савјета мјесне заједнице Прњавор поводом обиљежавања 10. јула - Дана ослобођења општине у Другом свјетском рату, положиле су вијенце код споменика погинулим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године.

Delegacije opštine i Savjeta mjesne zajednice Prnjavor povodom obilježavanja 10. jula – Dana oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu, položile su vijence kod spomenika poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941. do 1945. godine.

Načelnik opštine Darko Tomaš naglasio je da će lokalna vlast i ubuduće pružati maksimalnu podršku i mjesnoj zajednici i SUBNOR-u da nastave sa tradicijom obilježavanja ovog istorijski značajnog datuma.

“Ovaj datum govori o našoj istoriji. Na isti način, sa dužnim poštovanjem se treba odnositi prema svim borcima, koji su dali živote za našu slobodu”, rekao je Tomaš.

Foto: SRNA

On je podsjetio da je nakon oslobođenja 10. jula 1943. godine, pa do kraja rata Prnjavor bio slobodna teritorija.

Sa područja ove opštine u NOR-u je učestvovalo 4.500 boraca, a oko 700 ih je poginulo.

“Žrtva Prnjavora ogleda se i u tome što smo iz tog rata dobili četiri narodna heroja i 22 borca nosioca narodne spomenice”, istakao je Tomaš.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prnjavor Milan Vranić naveo je da su Prnjavor i njegovi borci u NOR-u dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma na ovim prostorima.

Foto: SRNA

“Imena Rade Vranješević, Novaka Pivaševića, Vida NJežića i Stanka Vukašinovića govore da su prnjavorski borci imali veliki uticaj u borbi protiv okupatora. Svi borci NOR-a zaslužuju veliku zahvalnost, jer su svojom žrtvom i borbom budućim generacijama dali slobodu”, poručio je Vranić.

Neprijateljske snage izvršile su napad na Prnjavor 9. jula 1943. godine oko ponoći, a opština je oslobođena već sutradan, 10. jula u toku dana.

SRNA

U Prnjavoru nakon Stanara opština najkraće se čeka posao u RS

Previous article

PRNJAVOR: Strelci pod lupom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor