PrenosimoPrnjavorVijesti

PRNJAVOR: Od šarlaha oboljelo dvoje mališana

0
ilustracija
ILUSTRACIJA

Na području opštine Prnjavor u roku od dvadesetak dana zabilježena su dva slučaja šarlaha, od kojeg su oboljela djeca predškolskog uzrasta.

ilustracija

ILUSTRACIJA

Riječ je o zaraznoj bolesti koju prati povišena temperatura, povraćanje, pojačan sekret sluznice, te sitni osip po koži. Ljekari naglašavaju da je šarlah neophodno adekvatno i na vrijeme liječiti, jer ako se to ne učini, može da dovede do oštećenja bubrega, reumatske groznice, a nije isključen ni smrtni ishod.

Najčešće obolijevaju djeca koja imaju od četiri do deset godina, a prenosi se neposrednim kontaktom. Može se prenijeti i putem predmeta kojima se služilo bolesno dijete.

Prema riječima šefa porodične medicine u Domu zdravlja Prnjavor Zorana Bjeletića, prvi slučaj šarlaha zabilježen je 10. juna, dok je drugi uočen prije nekoliko dana. – U vrtiću “Naša radost”, gdje je boravilo jedno od ovo dvoje djece, preduzete su sve propisane mjere za suzbijanje zaraznih bolesti – rekao je Bjeletić.

Dodao je da drugo oboljelo dijete nije boravilo u vrtiću “Naša radost”, već je pohađalo jedan privatni vrtić. Međutim, s obzirom na to da mališan u vrijeme inkubacije nije bio u obdaništu, u toj predškolskoj ustanovi nije bilo potrebe za intervencijom higijensko-epidemiološke službe.

Iako u lokalnom Domu zdravlja ističu da je jedno od dvoje djece zaražene šarlahom boravilo u vrtiću “Naša radost”, direktorica ove predškolske ustanove Slobodanka Vasić tvrdi da to nije tačno, te da za ovo prvi put čuje.

Glas Srpske

Uzgojila krastavac težine 4,6 kilograma

Previous article

Ustavni sud BiH: 1. mart i 25. novembar nesporni, zahtjev NSRS neosnovan!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prenosimo