PrnjavorVijesti

PRNJAVOR: KRIMINALISTIČKA ISTRAGA – AFERA “PEKABESKO” DOBIJA EPILOG

0

Radmila Čojo na meti policije!

Kriminalistički inspektori MUP-a RS po nalogu Okružnog tužilaštva Banjaluka privode kraju istragu o aferi “Pekabesko”, a na meti policije je pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za resor veterinarstva, Radmila Čojo!

cojo

Pored nje, istragom je obuhvaćen i direktor Veterinarskog zavoda “Dr Vaso Butozan”, Drago Nedić.

Prema tvrdnjama izvora Pressa bliskog istrazi, Radmila Čojo se sumnjiči da je početkom decembra prošle godine izdala nezakonitu naredbu o zabrani prometa proizvoda makedonske mesne industrije “Pekabesko”, čime je nanela štetu ovoj kompaniji i preduzeću “Leburić komerc” iz Prnjavora, koja je generalni uvoznik “Pekabeskovih” proizvoda u RS.

Naš izvor objašnjava da se Radmili Čojo stavlja na teret da nije imala nalaze sertifikovane ustanove o tome da su pomenuti proizvodi zdravstveno neispravni, odnosno da je u njima pronađena veća količina fosfata od propisane.

Suprotno pravilnicima

– Drago Nedić se nalazi na udaru policije i zbog ometanja istrage, odnosno prikrivanja dokaza u ovom predmetu, on se sumnjiči i da je Institut “Dr Vaso Butozan” nesertifikovanom metodom uradio analizu mesnih proizvoda “Pekabesko” – tvrdi naš sagovornik.

On ističe da Radmila Čojo još nije saslušana u svojstvu osumnjičenog, ali da će najverovatnije dati iskaz nakon što se vrati sa bolovanja, na kojem je već neko vreme.

Tužilaštvo u januaru izdalo nalog!
Portparolka Okružnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović potvrdila je za Press da se skoro pet meseci vodi istraga o aferi “Pekabesko”.
– Okružno tužilaštvo Banjaluka je 13. januara ove godine naložilo Upravi kriminalističke policije MUP-a RS da obavi provere vezane za okolnosti izdavanja naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača “Pekabesko” od 5. decembra 2014. godine, te naredbe o stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača “Pekabesko” od dana 26. decembra 2014. godine. U interesu postupka ne možemo saopštiti više informacija vezanih za pomenuti predmet – navela je Đaković Vidovićeva.

Naš sagovornik kaže i da se ispostavilo da su u preduzeću “Leburić komerc” bili u pravu kada su tvrdili da “ne postoji nijedna analiza sertifikovane institucije koja ukazuje na povećanu količinu dodatih fosfata u ‘Pekabeskovim’ proizvodima”, kao i da je ispitivanje njihovih proizvoda izvedeno suprotno pravilnicima o mesnim proizvodima i aditivima, te da su pogrešno primenjeni Zakon o hrani i Zakon o veterinarstvu u RS.

– Radmila Čojo je navela da je osnovni razlog za izdavanje naredbe o zabrani prometa “Pekabeskovih” proizvoda “odgovornosti države da zaštiti interes i zdravlje potrošača”, kao i da je, prema stručnom mišljenju i na osnovu provedenih analiza i važećih zakonskih odredbi, takva hrana štetna za zdravlje ljudi jer sadrži prehrambene aditive iznad količina koje su dozvoljene. Međutim, posle nekoliko dana je potpuno revidirala svoj stav i javno rekla da se “građani koji su konzumirali ‘Pekabeskove’ proizvode neće razboleti jer povišene vrednosti fosfata nemaju trenutno nego kumulativno dejstvo”. Nažalost, umesto odgovornosti države, u ovom slučaju je pokazana neodgovornost jer će u slučaju da celi slučaj dobije sudski epilog i da ona bude osuđena građani morati da plate njene postupke, odnosno odštetu preduzeću “Leburić komerc” i kompaniji “Pekabesko”, pogotovo što je, pored naredbe o zabrani prometa, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uputilo dopis Kancelariji za veterinarstvo BiH da se “Leburić komerc” izbriše iz registra uvoznika u BiH da bi se onemogućio daljnji uvoz, čime je nanesena i dodatna šteta ovoj firmi – objašnjava izvor Pressa blizak istrazi.

Bojan Popović iz preduzeća “Leburić komerc” pozdravlja rad istražnih organa i kaže da u ovom preduzeću ostaju pri onome što su tvrdili u decembru prošle godine kada je donesena naredba o zabrani prometa proizvoda “Pekabeska”.

Zahtevi institucija

– Ta odluka je bila neutemeljena i drago nam je što su istražni organi na putu da to potvrde. Sačekaćemo da policija i tužilaštvo urade svoj posao pre nego što donesemo odluku o eventualnoj tužbi i odštetnom zahtevu – kaže Popović.

Radmila Čojo juče nije odgovarala na pozive iz Pressa, dok Drago Nedić kaže da Institut “Dr Vaso Butozan” sarađuje sa svim organima i institucijama.

– Mi često dobijamo zahteve brojnih institucija, između ostalog i policije ili sudova, da im dostavimo određene izveštaje ili nalaze i postupamo u skladu sa tim zahtevima. Ne znam konkretno za slučaj “Pekabesko”, ali ako nam je došao neki zahtev u vezi s tim, naše službe su ga verovatno dostavile onome ko ga je tražio – kaže Nedić.

http://pressrs.ba/

KRAGUJEVAC: Bore se za život bebe koja je drogu dobila preko majke

Previous article

OPŠTINA PRNJAVOR:ZALEĐEN STATUS TURISTIČKE ORGANIZACIJE

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor