FudbalSport

Prljava strana “El Clásica”! (VIDEO)

0

To je više od fudbala! To je rat! Provokacije, udaranja, simuliranja, pogibeljni startovi. To je El Clásico! 

Foto: i.telegraph.co.uk

Popularni naziv za fudbalski derbi između Reala i Barselone. Na katalonskom jeziku se naziva El Clàssic. Održava se najmanje dva puta godišnje u sklopu španske fudbalske lige. To je sportski događaj sezone u Španiji i najgledaniji derbi na svijetu. Svaki derbi prati više stotina miliona ljudi u cijelom svijetu. Da je ovo više od fudbalske utakmice govori nam i činjenica da ova dva kluba predstavljaju dvije različite regije u Španiji: Kataloniju i Kastilju, kao i dva različita grada, veliki kontinentalni Madrid i veliku luku, Barselonu. Njihovo rivalstvo nije samo fudbalsko, ono oslikava i političke i kulturne tenzije koje se decenijama osjete između Katalonaca i Kastiljaca, a koje jedan autor naziva ponovnim rađanjem Španskog građanskog rata.

Tokom Španskog građanskog rata došlo je do ukidanja katalonskog jezika i do zabrane njihove kulture. To je stvorilo apatiju prema Madridu i njegovom najjačem brendu, Realu. Barselona tada postaje Mes que un club (Više od kluba) jer su Katalonci samo na Camp Nou mogli reći sve ono što misle, a Barselona je postala “neslužbena vojska” Katalonije. U svijesti Katalonaca se stvorilo mišljenje da je Real klub generala Francisca Franca, što nije tačno, jer se general deklarisao kao navijač Realovog gradskog rivala, Atletica. Barselona se smatra separatističkim, a Real kraljevskim, režimskim klubom.

Tokom 50-ih godina prošlog vijeka suparništvo je još više poraslo nakon kontroverznog transfera Alfreda di Stéfana koji je na kraju zaigrao za Real i postao ključni igrač Madriđana.

Ovaj video koji smo našli ne samo da pokazuje rivalstvo i tenzije, ovo je pravi rat na terenu, pun prljavih poteza, provokacija, pogibeljnih startova, simuliranja, stalnih čarki i udaranja.. Nevjerovatno!

Pogledajte i probajte da ostanete ravnodušni:

Prnjavorski.net

 

 

Izgorio kamion u Batrovcima-Bajakovo, na graničnom prelazu kilometarske kolone!

Previous article

Perverznjak iskorištava mlade Zeničanke FOTO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Fudbal