PRIPREMITE SE: Slijede nove sniježne padavine, ledena kiša, olujni vjetar

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je za sutra crveno upozorenje za područje Hercegovine, za trebinjsku, mostarsku i livanjsku regiju zbog obilnih padavina i olujnog vetra.

Na području trebinjske regije očekuje se da mestimično padne više od 60 litara kiše po metru kvadratnom. Za mostarsku regiju najavljeno je između 60 i 100 litara kiše po metru kvadratnom, a za livanjsku od 60 do 80 litara.

– Meteoalarm je za ova područja izdao i narandžasta upozorenja zbog vetra koji će imati olujne udare, od 50 do 70 kilometara na čas – navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Za trebinjsko područje zbog niske temperature izdato je žuto upozorenje. Temperature na ovom području će biti od minus jedan do minus pet. Na području liivanjske regije očekuju se novi sneg, koji će napadati od 10 do 20 centimetara.

Narandžasto upozorenje izdato je za regiju Banjaluka zbog ekstremno niske temperature koja će biti oko minus 10 stepeni i niža, kao i zbog jugozapadnog vjetra sa olujnim udarima. Najjači udar vetra biće posebno u južnom planinskom delu gde će duvati od 40 do 65 kilometara na čas.

Na ovom području očekuje se više od 10 centimetara novog snega, posebno u južnim planinskim predelima zbog čega je izdato žuto upozorenje.

Za regiju Prijedor narandžasto upozorenje izdato je zbog temperature vazduha koja će biti niža od minus 10 stepeni, a žuto zbog mestimično obilnijih padavina u količini od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. Očekuje se i pojačan vetar s udarima većim od 40 kilometara na čas.

Zbog kiše u bihaćkoj regiji izdato je narandžasto upozorenje, jer se očekuje od 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, kao i zbog vetra koji će duvati od 50 do 70 kilometara na čas. Na ovom području očekuje se novih od pet do 15 centimetara snega.

Na području regije Višegrad sutra se očekuje ekstremno niska temperatura vazduha, čak i niža od minus 15 zbog čega je izdato narandžasto upozorenje. Za ovo područje najavljeno je više od 10 centimetara snega, posebno u planinskim predelima. Duvaće mestimično pojačan vjetar s udarima većim od 40 kilometara na čas.  Narandžasto upozorenje izdato je i za regiju Foča gde će temperatura vazduha sutra biti oko minus 10 stepeni, kao i zbog veoma jakog jugozapadnog vetar s olujnim udarima. Najjači udar vetra od 40 do 65 kilometara na čas.

Na ovom području očekuje se više od 10 centimetara novog snega, posebno u istočnim planinskim predjelima.

Za sarajevsku i tuzlansku regiju izdato je žuto upozorenje zbog novog snega koji će napadati od pet do 15 centimetara, dok će količina kiše biti do 30 litara po metru kvadratnom, a udari vetra od 40 do 60 kilometara na čas.

Niske temperature i sneg u pojedinim delovima BiH i dalje otežavaju život u BiH. Do sada je, tokom ovog ledenog talasa, na području BiH, od smrzavanja umrlo šest osoba.

 Izvor: Blic