Primabalerina optužila: Boljšoj teatar je bordel za oligarhe

Bivša ruska primabalerina Anastasija Voločkova tvrdi da je Boljšoj teatar postao “ogromni bordel” gdje balerine pružaju seksualne usluge oligarsima koji sponzorišu čuveni teatar.


Ona je prethodno 2013. godine tvrdila da se organizuju žurke na kojima balerine večeraju sa bogatašima a zatim idu u krevet sa njima. Voločkova je rekla da su balerine primorane na prostituciju.

– Djevojke su na smjenu pozivane od strane administratora da učestvuju u tim zabavama sa večerama i da idu skroz do kraja – rekla je ona.

Tada su njene optužbe odbačene kao preuveličavanje.

Međutim, razotkrivanje seksualnog zlostavljanja u vrhu Holivuda dovelo je do lavine sličnih optužbi i na drugim meridijanima, pa je sada veća medijska pažnja pridodata njenim ponovljenim optužbama.

U intervjuu je Voločkova rekla da je jedan muškarac na visokoj poziciji u Boljšoju, koga nije htjela da imenuje, prijetio da će balerine ostati bez posla ako odbiju da prisustvuju tim žurkama.

Taj intervju je doveo do toga da su je lokalni komentatori krivili da narušava reputaciju Boljšoja. Njeni kritičari su rekli da se ona na taj način sveti jer je otpuštena 2003. godine nakon što joj se povećala kilaža. Nedavno je za “Dejli bist” rekla kako je nije briga šta ko misli o njoj i priznala da je i sama prisustvovala nekim od tih večera.

“Dejli bist” je razgovarao i sa ruskom pozorišnom glumicom Anom Pukovom koja je donekle potvrdila navode bivše balerine. Ona je rekla kako je bila istraumirana i da je ostala bez posla nakon što je odbila nabacivanje jednog moćnog muškarca – istaknute figure na pozorišnoj sceni u Moskvi.

– Cijelog života sam slušala kako se vrata u teatru otvaraju preko kreveta, ali nisam željela da vjerujem u to – rekla je ona.

Ruski dramski pisac Viktor Skenderovič je rekao da vjeruje da se takve stvari dešavaju u Rusiji, ali da ne očekuje takvu provalu javnih ispovjesti i optužbi, sa kakvim se suočava producent Harvi Vajnstin u Holivudu.

– Bile su potrebne decenije holivudskim glumicama da objelodane Vajnstinovo ponašanje, pa me ne čudi što u Rusiji glumice ćute. Nestaće čim progovore. Činjenica da je seksualno zlostavljanje mladih glumica od strane sredovječnih reditelja sa autoritetom postalo norma, rutina i da niko o tome ne govori je katastrofalna – rekao je on.
(Blic.rs)