NovostiRS/BiH

PRIJEDOR: Rođena tri para blizanaca u nekoliko dana!

0

Veselo u bebi boksu Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru. Dvije majke rodile blizance u skoro isto vrijeme, a treća nekoliko dana ranije!

blizanci

U prijedorskom porodilištu odavno nije bilo glasnije. Protekle sedmice rođena su tri para blizanaca, a od tri majke, dvije su se porodile iste noći, u gotovo identično vrijeme.Prijedorski ljekari ne pamte slučaj da su dvije porodilje rodile blizance za pedesetak minuta, pišu “Večernje novosti”.

Jedna prijedorska porodilja je, nakon uspješne vantjelesne oplodnje, na svijet carskim rezom donijela djevojčicu i dječaka, a druga prirodnim putem dvije djevojčice. Kažu, rađale su na smjenu.

“Nikada dok sam živa neću zaboraviti ovu noć kada sam na svijet donijela svoje dvije kćerke, Mariju i Anastasiju. Bilo je stvarno napeto, ali je sve prošlo brzo i u najboljem redu, zahvaljujući stručnom medicinskom osoblju, kojem sam mnogo zahvalna. Stvarno se odlično osjećam, a kada njih vidim, još sam bolje. Sve je bilo zaista nevjerovatno, jer je još jedna majka rodila blizance, tačnije između moje dvije kćerke, ona je rodila jednu bebu. To samo tako život može da namjesti, priča Prijedorčanka Sandra Tadić, koja ne skida osmijeh s lica.

Svega nekoliko dana ranije i Aleksandra Tadić rodila je blizance, kćerku Kjaru i sina Filipa. Ljekari kažu da je najvažnije da su sva tri para blizanaca rođena potpuno zdrava i uredne težine. Svaka beba teška je oko tri kilograma.

Lijepo je vidjeti pun Bebi boks prijedorske bolnice, kažu i ljekari i medicinske sestre, jer je u ovom porodilištu godinama primjetno smanjenje broja poroda. Od devedesetih godina u Prijedoru mortalitet dobija bitku nad natalitetom.

Natalitet

Prije rata u Prijedoru je bilo i do 1.800 prinova godišnje, a posljednjih godina ovdje na svijet prosječno dođe oko 800 beba. Brine stalni pad nataliteta, jer je prošle godine rođeno sedamdeset beba manje od proseka. Najmanji broj poroda u Prijedoru registrovan je ratne 1994. godine, kada je rođeno svega 450 beba.

“Svjetska statistika kaže da se jedna blizanačka trudnoća desi na 90, što znači da su one relativno rijetke. Imajući to sve u vidu, velika je rijetkost da se u jednom momentu ovde dese čak dva blizanačka poroda u gotovo isto vrijeme. Osim toga, još nam je na odjeljenju i porodilja koja je ove sedmice takođe rodila blizance, tako da imamo čak šest beba, a tri porodilje”, kaže dr Arijana Elenkov, specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru.

Ka ovdašnjoj Opštoj bolnici, jedinoj regionalnoj bolničkoj ustanovi, gravitiraju i porodilje iz Oštre Luke, Kostajnice, Krupe na Uni, Novog Grada, jednog dijela Kozarske Dubice i federalne opštine Sanski Most.

PRNJAVOR: Sokrates – Ljubić 14:0

Previous article

Huffington Post – Узнемирујућа догађања у Хрватској

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti