Prevarom postala najmlađa milijarderka, a sada je nula i jedva je izbjegla zatvor

od prnjavorski 0

Do nedavno najmlađa milijarderka na svijetu sada je “teška” nula dolara i morala je da se nagodi kako bi izbjegla zatvor.

Elizabet Holms postigla je nagodbu i sada je jasna budućnost njene kompanije “Teranos” i navodno, revolucionarnog načina otkrivanja bolesti iz jedne kapi krvi kojom se Holmsova proslavila.

Elizabet više neće moći da kontroliše kompaniju i biće kažnjena sa 500.000 dolara.

Ne samo da je “naduvala” mogućnosti svog medicinskog otkrića, Holmsova je lagala i o tome kako njene proizvode koristi američka vojska u Avganistanu.

Zaradu veću od 700 miliona dolara Holms je stvorila prevarom, ali otkako je otkrivena prevara, njeno carstvo se raspalo, zatvorila je laboratorije i podijelila stotine otkaza.

Podignuta je optužnica i protiv nje i protiv predsjednika kompanije Rameš. Njih dvoje su, navodi se, svjesno obmanjivali javnost, investitore i korisnike o mogućnostima tehnologije, zaradi i načinu poslovanja kompanije.

Njen posljednji tvit bio je 2015. godine, i jasno je kako je posljednji udarac ne samo njoj, već i kompaniji.

“Uspjeh nije rezultat spontanog zapaljivanja, morate sami sebe da zapalite kako biste bili sigurni da ćete da uspijete”, rekla je ona te 2015. kada je bila na vrhu slave.

(B92)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>