NovostiRS/BiH

Presude Karadžiću i Šešelju do kraja godine

0

Glavni haški tužilac Serž Bramerc danas je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN rekao da se očekuje da će prvostepene presude u predmetima protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera SRS-a Vojislava Šešelja biti izrečene kasnije u toku ove godine.

bramerc

U vezi s predmetom protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, glavni haški tužilac rekao je da će Tužilaštvo kasnije tokom ovog mjeseca nakratko ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi bili predočeni nedavno otkriveni dokazi u vezi sa Tomašicom. Dokazi Tužilaštva biće izvođeni tokom devet časova u sudnici, saopšteno je iz Haškog tribunala.

On je naveo da je suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću privremeno prekinuto u oktobru 2014. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Bramerc je obavijestio Savjet bezbjednosti da su trenutno u toku četiri prvostepena i tri žalbena postupka koji su preostali pred Haškim tribunalom.

Preostala su još tri žalbena postupka u predmetima “Stanišić i Simatović”, “Stanišić i Župljanin” i “Prlić i drugi”, naveo je Bramerc, koji je danas predstavio 23. izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u ispunjavanju strategije okončanja rada Haškog tribunala, koji se odnosi na period od 16. novembra 2014. godine do 15. maja ove godine.

Tužilac je, prvenstveno u vezi sa Tužilaštvom BiH, podsjetio Savjet bezbjednosti UN da je i u prethodnim izveštajima napomenuo “potrebu za unapređenjem upravljanja i vođstva”.

U predmetima koje je Haško tužilaštvo proslijedilo Tužilaštvu BiH /predmeti druge kategorije/ ostvaren je samo “ograničen napredak”, iako je glavni tužilac BiH “prenio snažna uvjeravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja ove godine”.

On je naglasio potrebu da se intenziviraju napori na pronalaženju nestalih osoba u regionu.

Bramerc se osvrnuo i na saradnju zemalja sa Haškim tribunalom. “Države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na naše zahtjeve za pomoć”, istakao je Bramerc.

On je napomenuo da je “do sada na nacionalnom nivou došlo do krivičnog gonjenja samo u ograničenom broju preostalih predmeta” i da se “mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta”.

Bramerc je u pozitivnom svjetlu ukazao na uspješna krivična gonjenja za zločine u vezi sa Srebrenicom koja vode tužioci u BiH.

On je iznio uveravanja Savjetu bezbjednosti UN da će Haško tužilaštvo “i dalje direktno sarađivati s nacionalnim vlastima i podsticati preuzimanje pune nadležnosti nad procesom pozivanja na odgovornost, pritom im pomažući da unaprijede svoje metode i primijene znanje stečeno iz iskustava”. srna

Početak izgradnje “Turskog toka” ovog mjeseca

Previous article

Rolan Garos: Vladarke iz sjenke FOTO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti