NovostiRS/BiH

Presuda Mladiću: Genocid nije počinjen u šest opština

0

Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka.

Tačka 1 optužnice protiv Ratka Mladića odnosi se na genocid u šest bh. opština. Sudsko vijeće je navelo da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

Većina članova vijeće uz suprotno mišljenje sudije Alphonsa Oriea konstatovala je da su fizički izvršioci u opštinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u opštinama Kotor Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene grupe.

Vijeće je razmotrilo da li je ciljani dio činio značajan dio zaštićene grupe i zaključilo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio zaštićene grupe i da nisu ni na koji način predstavljali njen značajan dio.

Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršioci posjedovali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana.

(Klix.ba)

Izricanje presude Ratku Mladiću

Previous article

Incident ispred Haškog suda prije presude Mladiću VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti