NovostiRS/BiH

Premijerka prvi put priznala da kasne penzije

0

Isplata penzija sve više kasni, a da bi ih uopšte isplatio, Fond PIO se svaki mjesec zadužuje i tako protekle tri godine. Da je tako, penzioneri najbolje znaju, ali danas je to prvi put i zvanično priznala premijerka Željka Cvijanović.

zeljka-cvijanovic

“Ja sam to rekla još prije nekoliko dana da smo bili suočeni sa takvim problemima i da su nam isplate penzija trajale duže nego što je to bilo predviđeno. Otprilike oko 2-3 dana kašnjenja, tako da su oni koji su zadnji došli na red morali duže da čekaju”, rekla je Cvijanovićeva.

Jedino rješenje tog problema u Vladi vide u prelasku na trezorski način isplate penzija, čime bi budžet preuzeo obavezu izmirenja penzija. To bi se, najavljuje premijerka, uz zakonske izmjene, moglo dogoditi početkom iduće godine.

” Mi smo ukazali na teško stanje koje se manifestuje u dugu za penzijsko-invalidsko osiguranje premašuje 405 miliona maraka, a najviše duguju FZO i državni organi”, kaže Ilija Stevančević, predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti Fonda PIO RS.

Zbog toga su predstavnici penzionera, Fonda, i odbora za praćenje stanja u toj oblasti na tematskoj sjednici Vladi predložili 17 mjera koje bi osigurale redovnost, ali i povećanje penzija u skladu za zakonskim mogućnostima. Vlada je usvojila 15 mjera, dok su povećanje stope doprinosa za 1 odsto i veća izdvajanja od 50 odsto u rezervni fond odbili.

Iz Vlade su se danas pohvalili da su protekle godine penzije povećali za ukupno 11 odsto. Prelaskom na trezorsku isplatu od 2015. godine, isplata će obećavaju biti redovnija, a poslodavci neće plaćati kamate. Penzineri koje smo danas zatekli na šalterima se upravo tome nadaju. Sve češće kašnjanja, ali i zaduživanje države ih ozbiljno plaši da će skoromne penzije prestati da im pristižu, pa makar i sa zakašnjenjem. atvbl

Dnevni horoskop za 11.jun

Previous article

Rađen odustao od saslušanja u Lozani

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti