Premijer Holandije: Erdoganove “zapaljive ocjene” ne pomažu

Premijer Holandije Mark Rute kaže da “zapaljive ocjene” predsjednika Turske Redžepa Erdogana ne pomažu u deeskalaciji diplomatskog spora između dve zemlje.

Rute je kazao da će, iako Holandija ne želi sukob s Ankarom, njegova zemlja morati da procijeni dalje opcije ukoliko Turska ne prestane sa takvim komentarima, prenosi Rojters.

“Sada je u interesu vođstva i u interesu zajedničke saradnje da se pokuša deeskaliranje, ali naravno da Turci onda moraju da pomognu u tome, a ono što oni govore ne pomaže”, rekao je Rute novinarima.

Erdogan je pozvao međunarodne organizacije da uvedu sankcije Holandiji, nastavljajući sporenja vezana za političku kampanju koju Ankara sprovodi među turskim imigrantima u Evropi, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Erdogan, govoreći na mitingu u pokrajini Kodžaeli, u blizini Istanbula, kazao da se Holandija ponaša poput “banana republike” i kritikovao evropske zemlje zbog toga što nisu kritikovale način na koji se Holandija ponijela prema turskim ministrima.

AP navodi da je turski predsjednik to izjavio na mitingu u okviru kapanje za referendum na kojem će građani odlučivati o proširenju njegovih ovlašćenja.

(B92.net)