Predsjednik Hrvatske traži izmjenu Dejtonskog sporazuma

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da se međunarodna zajednica ne može fokusirati samo na ekonomske i socijalne procese u BiH, već je potrebno urediti i političke odnose u BiH.

20161013151054_392215

“Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi” rekla je hrvatska predsjednica koja je u četvrtak u Briselu razgovarala o BiH i s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

“Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i nedavno u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička. Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države”,  kazala je hrvatska predsjednica. Dodala je kako je u razgovoru s Junkerom izrazila zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koji se vide u BiH.

„Zamolila sam Junkera, kao i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH”, rekla je hrvatska predsjendica. Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, Grabar-Kitarović je rekla da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protiv Dejtonskog sporazuma.

Istaknla je da očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH. “To je naša ne samo ustavna obveza u odnosu na Hrvate u BiH, nego i nacionalni interes. S BiH dijelimo 1001 km dugačku granicu i stabilnost te države utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske.

Dosad nismo dovoljno iskoristili činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO-a, da nastupamo iz jednog drukčijeg položaja, da nismo država kandidatkinja koja mora objašnjavati naše unutarnje procese, već da upravo sada kao članica EU ovdje u Briselu možemo snažno se zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”, rekla je.

Napomenula je da je s Junkerom razgovarala i o potrebi promjene Dejtonskog sporazuma. “Osobno držim  da je Daytonski sproazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti”, rekla je ona. Kolinda navodi “da će u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om”.

fena