Dodik obišao radove na dionici auto-puta Prnjavor – Doboj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon današnjeg obilaska dionice auto-puta u izgradnji Prnjavor-Doboj, izrazio zadovoljstvo intenzitetom i kvalitetom radova, ocijenivši da će dionica biti izgrađena do početka juna kada će biti uspostavljen i saobraćaj.

auto-put-dodik-678x381

Dodik je rekao da je ideja o izgradnji auto-puta Doboj-Banjaluka nastala u aprilu 2006. godine, kada je odbačeno da to bude rehabilitacija i modernizacija postojećeg magistralnog putnog pravca.

“I danas kao čovjek koji je od početka bio u toj ideji i kada smo u Doboju te 2006. godine donijeli odluku da to uradimo, veoma sam ponosan na činjenicu da ovo mogu da vidim iza sebe”, rekao je Dodik novinarima u Kladarima kod Doboja, nakon obilaska gradilišta.

Predsjednik Dodik je istakao da je riječ o velikoj pobjedi jedne generacije ljudi u Republici Srpskoj, koji su pokazali sposobnost da se napravi ovakav objekat koji je trenutno i civilizacijski dostignuće za sve ljude ovdje.

Dodik je ocijenio da će trasa auto-puta od Prnjavora do Banjaluke, koja, kako navodi, ide određenom dinamikom, biti gotova do proljeća 2018. godine.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se nastavak izgradnje drugih objekata auto-putnog karaktera u Republici Srpskoj, te da se sa Kineskom razvojnom bankom pregovara da to bude trasa Banjaluka-Mrkonjić Grad, ali isto tako i dionica od Rače prema Bijeljini.

“Ideja je da ovaj auto-put, koji je već krenuo iz Banjaluke, završi na koridoru Pet ce, spoji se na njega, a negdje kod Šamca izvdvoji i ide dalje prema Brčko distriktu, te prema Bijeljini i granici sa Srbijom”, naveo je Dodik.

On je istakao da mnogi nisu vjerovali kada se prije nekoliko godine o tome govorilo, ali se sada ta priča realizuje.

Dodik je podsjetio da je ranije izgrađeno 48 kilometara auto-puta od Banjaluke do Gradiške, na kojem ima problema sa granicom prema Hrvatskoj, koja je postala članica Evropske unije, a na kojoj je predviđena izgradnja mosta.

On je istakao da se moraju obnoviti sve procedure i da se nada dobrom ishodu.

Izgradnja dionice Doboj-Prnjavor finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, a dionica Banjaluka-Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra.

Današnjem obilasku trase auto-puta Prnjavor Doboj prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić, predstavnik kompanije “IRD eptis” Dejvid Praten i vlasnik kompanije “Integral” Slobodan Stanković.

srna