PREDSJEDNICA HRVATSKE POZIVA NA OPREZ Grabar-Kitarović: Samo jedan incident u BiH može izazvati nestabilnost u cijelom regionu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da je svoj “politički kapital” uložila u poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije i upozorila da “zapaljive izjave” iz Beograda mogu nanijeti nepopravljivu štetu odnosima dviju susjednih zemalja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, rekavši da je “Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”.

– Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam sretna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane – rekla je Grabar-Kitarović u Vašingtonu.

– Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu – dodala je.

Članica EU-a od 2013., Hrvatska je jedan od najgorljivijih zagovornika ulaska u EU zemalja jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, kaže Grabar-Kitarović.

– Želimo da Srbija napreduje prema EU-u, ali mora ispuniti sve uslove koje je ispunila Hrvatska – istaknula je.

Na kraju višednevne posjete SAD-u, Grabar-Kitarović je na institutu Brookings govorila o NATO-u, odnosima sa SAD-om i stanju u jugoistočnoj Evropi.

Makedonce, koji u nedjelju izlaze na ključan referendum za evrointegracije te zemlje, pozvala je da donesu “ispravnu odluku”.

– Znam da se ne bih smjela miješati u referendum, ali iskreno se nadam da će makedonski narod donijeti ispravnu odluku i krenuti putem EU-a i NATO-a – rekla je Grabar-Kitarović.

Makedonci će 30. septembra na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Međunarodnu je zajednicu pozvala da se više bavi stanjem u BiH “jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost u cijelom regionu”.