BalkanNovosti

PREDSJEDNICA HRVATSKE POZIVA NA OPREZ Grabar-Kitarović: Samo jedan incident u BiH može izazvati nestabilnost u cijelom regionu

0
epa07017771 President of Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic (C) looks on during family photo at the 14th informal meeting of the Arraiolos Group in Rundale, Latvia, 13 September 2018. The Arraiolos Group meeting brings together heads of states from 13 countries - Austria, Bulgaria, Croatia, Estonia, Finland, Germany, Greece, Hungary, Italy, Latvia, Malta, Poland, Portugal, and Slovenia - on 13 and 14 September 2018. EPA-EFE/TOMS KALNINS

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da je svoj “politički kapital” uložila u poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije i upozorila da “zapaljive izjave” iz Beograda mogu nanijeti nepopravljivu štetu odnosima dviju susjednih zemalja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, rekavši da je “Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”.

– Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam sretna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane – rekla je Grabar-Kitarović u Vašingtonu.

– Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu – dodala je.

Članica EU-a od 2013., Hrvatska je jedan od najgorljivijih zagovornika ulaska u EU zemalja jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, kaže Grabar-Kitarović.

– Želimo da Srbija napreduje prema EU-u, ali mora ispuniti sve uslove koje je ispunila Hrvatska – istaknula je.

Na kraju višednevne posjete SAD-u, Grabar-Kitarović je na institutu Brookings govorila o NATO-u, odnosima sa SAD-om i stanju u jugoistočnoj Evropi.

Makedonce, koji u nedjelju izlaze na ključan referendum za evrointegracije te zemlje, pozvala je da donesu “ispravnu odluku”.

– Znam da se ne bih smjela miješati u referendum, ali iskreno se nadam da će makedonski narod donijeti ispravnu odluku i krenuti putem EU-a i NATO-a – rekla je Grabar-Kitarović.

Makedonci će 30. septembra na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Međunarodnu je zajednicu pozvala da se više bavi stanjem u BiH “jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost u cijelom regionu”.

DNEVNI HOROSKOP ZA 29. SEPTEMBAR: Lava čekaju lepe ljubavne vijesti, a Bika krajnje zanimljiv dan

Previous article

Uoči obilježavanja 100-godišnjice proboja solunskog fronta ANARHISTI pokušali da uđu na ZEJTINLIK

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan