Praznična atmosfera u Srpskoj: ZASTAVE se vijore na svakom koraku

Uoči 25. rođendana Republike Srpske “planula” je nabavka srpskih zastava, jer sve više domaćinstava želi trobojku da istakne na svojoj kući.

Ulice Banjaluke, gde se održava centralna svečanost povodom Dana Republike, okićene su sa 3.100 velikih i malih zastava.

Trobojke se vijore sa balkona i prozora, pa se čini da građani ne žale novac kako bi pokazali ljubav prema domovini i doprineli da proslava 9. januara bude što veličanstvenija.

Radovan Dulić iz Banjaluke razvio je veliki barjak na kući, a stotinjak zastavica podelio je redovnim mušterijama u svojoj kafani.

– Služio sam vojsku, ratovao za Srpsku, gledao kako ljudi u mojoj jedinici ginu i ovo je najmanje što sada mogu da uradim da proslavim naš zajednički rođendan – ispričao je četrdesetogodišnji Dulić.

Uveren je da će ovogodišnje slavlje na Trgu biti najbolje i obećava da će biti tamo.

Zastave se kupuju kao nikada ranije. U jednoj banjalučkoj štampariji kažu da im je prodaja porasla i za 60 odsto u odnosu na prethodne godine.

– Nikada nije bila ovakva potražnja. Kupci zovu iz cele Srpske, a najviše se kupuju zastave koje koštaju od 35 do 40 maraka. Očigledno je da se svest naroda budi. I treba tako, moramo više ceniti ono što je naše – kažu u ovoj firmi.

Zastave se kupuju kao nikada ranije

„Volimo te Republiko Srpska“ i „Srećan rođendan Srpska“ najtraženiji su natpisi, koje opštine i građani naručuju kod Duška Pejakovića iz Čelinca, poznatijeg kao „majstor za zastave“.

Izvor: Blic