Pravoslavni vjernici u hramovima širom BiH proslavljaju Božić

U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Novom Gradu, Krupi na Uni i u opštini Bosanska Krupa jutros su služene božićne luturgije.Sinoć su osveštani i naloženi badnjaci, a nakon toga je organizovano i pijukanje za djecu.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, koji je sinoć prisustvovao nalaganju badnjaka u Hramu Svete trojice u Blatni, čestitao je najradosniji hrišćanski praznik vjernicima i poželio da im ova godina bude uspješna.

Na području Crkvene opštine Novi Grad obavljeno je osveštanje i prisluživanje badnjaka u Hramu Svete Trojice u Žuljevici, u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama, u Hramu Svetog kneza Lazara u Ravnicama i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu.

U parohiji dobrljinskoj badnjak je osveštan u Hramu Svetog Nikole u Dobrljinu i u Hramu Svetog Jovana u Pruscima, a božićna liturgija u crkvi u Dobrljinu služena je u ponoć.

U Parohiji rudičko-čađavičkoj osveštan je i naložen badnjak u Hramu Svetih Ćirila i Metodija u Kršljama, u Hramu Svetog proroka Ilije u Vedovici, u Hramu Prepodobne mati Paraskeve u Gornjim Rakanima i u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Rudicama, gdje je služena božićna liturgija.

U parohiji radomirovačkoj sinoć je osveštan i naložen badnjak u Hramu Preobraženja Gospodnjeg na Agića Brdima, u Hramu Svete Marije Magdalene u Dvorni i u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Vitasovcima.

U parohiji svođanskoj badnjak je osveštan i naložen u Hramu Svetog proroka Ilije u Brezicima i u Hramu Svetog Save u Svodni, gdje je služena božićna liturgija.

U rujiško-dubovičkoj parohiji osveštan je i naložen badnjak u Hramu Svetih careva Konstantina i Jelene u Donjoj Suvaji, opština Bosanska Krupa, u Hramu Svetog kneza Lazara u Benakovcu, Bosanska Krupa, u Hramu Svetog apostola i jevađeliste Jovana u Donjem Duboviku, opština Krupa na Uni.

U Hramu Silaska Svetog duha na apostole u Donjem Duboviku, u Hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Hašanima, Krupa na Uni i u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice Velika Rujiška opština Novi Grad sinoć je naložen badnjak, a jutros je u ovom hramu služena i božićna liturgija.

U parohiji krupskoj, buševičko-blatnjanskoj badnjak je sinoć osveštan u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Matavazima, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Buševiću, Krupa na Uni, u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona u Donjim Petrovićima, Krupa na Uni.

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Velikom Radiću, Bosanska Krupa, takođe je naložen badnjak, u Hramu Svetog proroka Ilije u Vranjskoj, Bosanska Krupa, u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Ivanjskoj, Bosanska Krupa, u Hramu Svete trojice u Blatni. Božićna liturgija u hramu u Blatni služena je jutros u 4.00 časa.

Na području Višegrada služene jutarnje liturgije

Proslava Božića na području opštine Višegrad počela je služenjem jutarnjih liturgija u svim pravoslavnim hramovima u ovoj lokalnoj zajednic.U hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu sinoć je služeno večernje, a potom je u porti hrama u prisustvu velikog broja vjernika naložen badnjak.

Sveštenik Sredoje Andrić poželio je vjernicima srećan i Bogom blagosloven Božić.

“Neka ove iskrice simbolišu našu dječicu, da ih bude što više, a potom će biti i svega ostalog. Potrebno nam je mladosti, sloge i ljubavi”, istakao je Andrić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je Božić sa željom da svi budu zdravi, srećni, veseli. On je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva brojnih sugrađana, te istakao da očekuje da ih naredne godine bude još više.

Nakon nalaganja badnjaka, priređen je vatromet i upriličen prigodan zabavni program.

Jutarnjim liturgijama u Prijedoru počela proslava najradosnijeg praznika
Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u crkvi Svete Trojice u Prijedoru jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo brojnih vjernika.Prazničnim službama Božić je obilježen i u ostalim pravoslavnim hramovima u Prijedoru i prijedorskoj regiji.

Pročitana je i Božićna poslanica srpskog patrijarha Irineja u kojoj je pozvao sve vjernike da “budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije”.

Brojni građani jutros su poranili da slave rođenje Hristovo, učvrste sebe u vjeri pravoslavnoj i ljubavi za najbliže svoje, uz poruke mira za sve ljude svijeta.

Veliki broj vjernika je nakon božićnog posta primio svetu tajnu pričesti, a po tradiciji božićno praznovanje nastavlja se u naredna tri dana u krugu porodice i za sve prijatelje.

Božić, najradosniji hrišćanski praznik, slavi radost rađanja i novog početka. Na ovaj dan okuplja se porodica i njeguje duh zajedništva. Ovo je praznik nade, radosti i praštanja, uz želje za dobro zdravlje i blagostanje, kažu Prijedorčani.

U Šamcu dočekan najradosniji praznik Božić

U svim pravoslavnim hramovima na području opštine Šamac služene su liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.Kao i u svim hramovima u opštini, veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji u Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija. Nakon liturgije je pročitana Božićna poslanica NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Za slavsku krsnicu u crkvi u Šamcu načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević poklonio je dukat sa likom Presvete Bogorodice Vladičice, koji je prilikom podjele vjernicima u krsnici našla dvanaestogodišnja Ana Živković iz Šamca.

“Meni je ovo dar od Boga. To znači da mi je Bog podario sreću i čuvaću je na posebnom mjestu”, kaže Živkovićeva.

Liturgiji je prisustvovao i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, koji je ovom prilikom čestitao Božić vjernicima, uz želju da ga proslave u ljubavi, miru i slozi.

“Neka toplina badnjaka i svjetlost Vitlejemska probude u našim srcima ljubav i toleranciju kao noseću misao vjere svetosavske”, rekao je Milićević.

On je dodao da je ovo dan mira i sloge, kada treba jačati osjećaj zajedništva i učvrstiti porodične vrijednosti.

“Čuvajte svoje porodice, jer jake porodice predstavljaju osnov jakog društva. Mir Božiji, Hristos se rodi”, poručio je Milićević.

U Gatačkom selu pridvorica nakon 76 godina nalagani badnjaci

U gatačkom selu Pridvorica nalagani su badnjaci prvi put poslije 76 godina kada su na Božić 1942. godine mučenički ubijeni svi stanovnici ovog hercegovačkog sela. Nalaganju badnjaka prisustvovalo je stotinjak vjernika, a prethodno je sveštenik Velemir Kovač služio večernje u crkvi Svetog Cara Lazara.

Ovaj tragični događaj inspirisao je Vuka Draškovića da napiše roman “Nož” po kome je kasnije snimljen i istoimeni film.

(Srna)