MagazinZanimljivosti

Pravoslavci slave Vidovdan: Ovo su omiljeni običaji za sreću u ljubavi i blagostanje

0

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Vidovdan, dan starog slovenskog božanstva Vida, zaštitnika vida i iscjelitelja bolesti očiju.

Crkva je u svoje kalendare ovaj praznik unijela krajem 19. vijeka, a do tog vremena se na ovaj dan slavio Svetovid, jedan od najmoćnijih slovenskih bogova. Narodno predanje kaže da je ovo božanstvo liečilo od očnih bolesti i slijepima omogućavalo da progledaju, pa se zato i danas Vidovdan smatra praznikom za oči.

I upravo zbog toga jedan od običaja nalaže da danas ustanete prije zore, pogledate ka suncu i kažete “Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!” Smatralo se da je veoma važno ono što ćete danas vidjeti jer ćete u tim stvarima kasnije imati uspjeha.

Nakon toga, treba osmotriti kakvo je vrijeme. Ako je vedro sa naznakama da će i ostati vedro, treba iznijeti napolje svu odjeću i provjetriti je kako bi se napunila dobrom energijom. S druge stane, ukoliko je oblačno, treba prekrstiti oblake da bi kiša koja padne bila dobra za usjeve.

Danas, kaže narodno predanje, treba započeti nešto od ručnih radova, poput pletenja i vezenja. Prije nego što prionu na posao, žene treba da pokvase oči vodom u kojoj je prethodnu noć provela vidovčica i da kažu: „Vidi, Vido kako pletem“, „Vidi, Vido kako vezem“, „Vidovčice, po bogu sestrice, što očima ja vidjela, to rukama i stvorila“.

Vidovdanski običaj za neudate, ali i udate žene

Vidovdan je jedan od najvećih srpskih praznika koji ujedno broji i najviše narodnih običaja, a jedan od najpopularnijih izvodi se noć uoči praznika.

Kako kaže staro narodno vjerovanje, te večeri bi djevojke mogle da uz pomoć vidove trave, koja se u narodu smatra biljkom za gatanje, saznaju ime budućeg muža.

Ono što po vjerovanju treba da urade jeste da pred spavanje pod jastuk stave vidovu travu, parče hljeba i malo soli. Kada to urade, treba da izgovore: “Vide, Vide! Tako ti soli i hljeba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san”. Ako sve urade u skladu sa običajima, trebalo bi da sanjaju svog budućeg supruga, a ukoliko ga još uvijek ne poznaju, u narednih par dana će ga negdje sresti i upoznati.

Međutim, ovaj običaj ne važi samo za neudate žene. I one udate mogu da pod jastuk stave vidovu travu, i predanje kaže da će im se desiti ono što sanjaju te noći.

(Blic)

Ako ćete u Hrvatsku, spremite više para

Previous article

ČUVAJTE GA JER JE DRAGOCJENO: Ovako izgleda odnos muškarca i žene pun iskrene ljubavi!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin