Pravoslavci danas slave Andrijevdan: Ovo danas nikako ne smijete raditi

Ranije se Sveti apostol Andrej svetkovao i kao narodni praznik, jer je za vrijeme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka.

andrijevdan

Andrijevdan je slava koja se obilježava 13. decembra po novom, a 30. novembra po starom kalendaru. Slavi je Srpska pravoslavna crkva i svi pravoslavni vjernici, a poznata je i po tome što je proslavlja porodica Karađorđević.

Sveti Andrej, prvi Hristov apostol (prvozvani) je i apstol Carigrada i Rusije, a bio je i patron Ruskog carstva i doma Romanovih. Prema predanju, sveti Andrej je bio stariji brat apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovijedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gdje je stradao.

Iako razapet, sa krsta se obraćao okupljenom narodu, propovijedao hrišćanstvo i molio se Bogu sve do smrti.

Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. Sa njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su Romi mečkari slavili Andrijevdan, vjerujući da ovaj svetac kroti medvjede kao pse, a da svijetom putuje jašući na ovoj zvijeri.

Uoči Andrejevog dana, kuva se kukuruz za medvjede ili poseban kolač – mečkina pobojnica, kojim se vezivala čeljust medvjedu, da ne kolje stoku. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreje naziva se – Mečkin dan.

U krajevima gdje ima medvjeda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz “za medvjede”, koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga “mečke ne izjedu”, onda ga ukućani pojedu ujutru.

Po planinskim selima pravili su “mečkin kolač” – mečkina pobojnica, koji deca rano odnesu na “mečkina mjesta”, da medvjedi ne kolju stoku. Vjeruje se da na taj dan medvjedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih.

Za ovaj dan su vezane i mnoge zabrane: ne štavi se koža niti se bilo šta sa njom radi, a ne radi se ništa sa odjećom da ga mečke ne bi pocijepale. Vodeničari skupljaju priloge u brašnu, od koga prave “hljeb za mečku”, za koji tvrde da ostaje svjež godinu dana.

Telegraf