BalkanNovosti

Praljak ogromnu imovinu ostavio sinu poznatog pjesnika

0

Hrvatski general Slobodan Praljak, koji je tokom izricanja presude u Haškom tribunalu izvršio samoubistvo popivši otrov, prepisao je svu svoju imovinu svom posinku Nikoli koji je zapravo sin iz prvog braka poznatog hrvatskog pesnika i disidenta Gorana Babića, koji već godinama živi u Beogradu.

Praljak i Babić su inače obojica odrasli u Hercegovini i bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, o čemu je već ranije pisala hrvatska štampa.

Praljak, koji odudara od profila drugih haških optuženika iz redova vojnih komandanata, završio je tri fakulteta. Elektrotehniku je diplomirao 1970. godine, a 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju.

Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

On je se prvo bavio pozorišnom režijom, a kasnije je snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan“, dokumentarni film „Smrt psa“, kao i film „Povratak Katarine Kožul“”.

Praljak, koji je rođen 1945. godine, u gimnaziju je išao u Širokom Brijegu, a bio je u istom razredu sa nekadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom.

Prijateljstvo Praljka i Babića, međutim, završeno je nakon što je Praljak „preoteo“ Babiću suprugu Kaćušu. Ona je u novi brak dovela sina Nikolu i kćerku Natašu, a njih dvoje su odrasli i školovali se uz očuha Slobodana.

Dok je književnik Goran Babić, koji je bio i visoki funkcioner u komunističkoj Hrvatskoj, napustio Hrvatsku i Zagreb i otišao u Beograd 1991. godine, Praljak je otišao drugim putem na talasu desnice i ekstremizma koji ga je naposletku i odveo u Hag.

Babić danas živi u Beogradu sa drugom suprugom Mladenkom. Kada je reč o imovini Praljka koju je prepisao posinku, on je ostavio za sobom priličan imetak, uključujući privatizovanu fabriku duvana u Ljubuškom.

(fakti.org)

Kupite i pomazite daljem radu Dnevnog centra ”Neven” (FOTO)

Previous article

Bivši policajac ubio fitnes instruktorku, pa sebe

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan