Poznat identitet uhapšenog u Trebinju

Poznat je identitet osobe koju su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros uhapsili u Trebinju.

KRSO

Riječ je o Kenanu Krši, odranije poznatog policiji, a i široj javnosti, piše N1.

Krša je privođen zbog dovođenja u vezu s terorističkim aktivnostima. Uhapšen je u Bugarskoj pa je preko Srbije izručen bh. vlastima.

Kršo je početkom prošle godine priveden nakon što je u jednoj sarajevskoj džamiji izazvao incident. On je s još dvije osobe u džamiju ušao noseći majicu ISIS-a.

Uhapšen je 15. aprila 2015. godine, a kako je tada saopšteno iz Državne agencije za istrage i zaštitu – zbog sumnje da je učestvovao u određenim aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Kršo je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (2) „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“, u vezi sa članom 26. KZ BiH „Pokušaj“. Navedena osoba sumnjiči se da je 26. aprila 2016. godine napustila teritoriju BiH u namjeri da se u Siriji pridruži terorističkoj organizaciji ISIL – saopšteno je iz SIPA-e, piše Avaz.

Tom prilikom pretresni su objekti koje je Kršo koristio, a oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije i drugi predmeti.

Kako je saopšteno iz SIPA-e, uhapšena osoba biće privedena u službene prostorije Agencije, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu.

Protiv navedene osobe SIPA će Tužilaštvu BiH podnijeti izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu.