NovostiRS/BiH

POVRATAK STARIM VRIJEDNOSTIMA: Ovo je jedina škola u Srpskoj u kojoj učenici opet nose uniforme

0

Osnovna škola „Mladen Stojanović“ u Gornjim Podgracima kod Gradiške jedina je obrazovna ustanova u RS u kojoj đaci nose školske uniforme.

 skola-uniformeMiladin Branković, direktor škole, kaže da su na inicijativu učenika, a u okviru projekta „Ja, građanin“, uveli uniforme u školske klupe.

-Sproveli smo anketu među roditeljima, gde je 90 odsto njih bilo za uvođenje. Nakon toga smo raspisali tender o nabavci i ovo je treća školska godina otkako učenici nose plave, a učenice crvene uniforme- navodi Branković.

Dodaje da je na početku bilo malo otpora od nekolicine školaraca, ali da sada nema nikakvih problema.

-Svi naši đaci iz centralne i područnih škola, njih 392 od 1. do 9. razreda, uniformisano je i zadovoljni smo pozitivnim efektima koje smo postigli: od manje vidljivih socijalnih razlika do ušteda- pojašnjava Branković, te ističe da uniforme koštaju 20 KM i mogu da se nose dve godine.

Za uvođenje uniformi su i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, ali napominju da o svemu treba da odluče roditelji i đaci.

-Nedavno je rađeno anketiranje roditelja i učenika, koje je pokazalo oprečna mišljenja. U većini škola nismo imali dovoljan odziv za uvođenje uniformi- od 1. do 5. razreda su bili za tu inicijativu, dok su se stariji razredi uglavnom protivili- kaže Dušan Mišljenović, predsednik aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Ističe da bi ista odeća doprinela kvalitetnijem ambijentu u učionici, te da bi pripreme za školu bile manje stresne.

Prema Mišljenovićevim rečima, novim Zakonom će biti propisan kodeks ponašanja i odevanja u školama, u kojem će verovatno postojati i inicijatava za uvođenjem školskih uniformi.

Kristina Mrđa, predsednica aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka, navodi da uvođenje iste odeće bilo odlično i kvalitetno rešenje za sve srednjoškolce.

-Uniforme su praktične, jednostavne, a i socijalne razlike ne bi bile vidljive. Pored toga, učenici bi izgledali pristojnije, jer je činjenica da se neki od njih neprimereno oblače- navela je Mrđa, dodajući da kupovina uniformi ne bi dodatno opteretila roditelje, naprotiv.

Adriana Basara iz Banjaluke, majka četvoro dece, od kojih su dvoje školarci, podržava uniformisanost đaka.

-To se naročito odnosi na srednje škole, jer je u njima odavno izgubljen kodeks oblačenja. Devojčice su obučene kao za izlaska, našminkane su, sa dugim veštačkim noktima. Uvođenje uniformi ima još jedan povoljan aspekt, a to je mogućnost pokretanja proizvodnje u lokalnim fabrikama tekstila- kaže Basara.

Dodaje da uniforme treba da budu moderne i da svaka škola ima svoj grb, po kojem bi bila prepoznatljiva.

Basara ističe da su i svi roditelji u Udruženju višečlanih porodica „4+“ , čiji je član, za uvođenje uniformi.

U Ministartsvu prosvete i kulture RS kažu da, s obzirom na to da Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nije propisana obaveza nošenja školskih uniformi, eventualna odluka o njihovom uvođenju donosi se na nivou škole, u saradnji sa Savetom učenika i Savetom roditelja.

Ukoliko uprave škole, u saradnji sa ostalim organima u školi, donese odluku da učenici nose uniforme, Ministarstvo će to podržati- kaže Branka Rogač, portparolka Ministarstva.

Ona pojašnjava da je, imajući u vidu specifičnosti svake škole i sredine, školama ostavljena mogućnost da same urede ovakva pitanja, donoseći akte kojima regulišu pitanje ponašanja i oblačenja učenika i radnika škole.

-Najvažnije je da odluka bude donesena u dogovoru sa roditeljima i učenicima- demokratski i prihvaćena od svih – kaže Rogačeva.

U resornom minisrtartsvu navode da su školske uniforme postojale ranije u svim školama, ali da danas, većina školskih ustanova nije zainteresovana za to.

-U okviru nastavnog predmeta „Demokratija i ljudska prava“, odnosno projekta „Ja, građanin“ učenici su evidentirali određene potrebe u svojoj školi. U skladu sa tim, imali smo nekoliko pitanja učenika o uvođenju uniformi i kao konačni rezultat takve inicijative, u jednu školu su one uvedene- pojašnjava Rogačeva.

Disciplina

Sociolog Ranka Perić- Romić kaže da bi se uvođenjem uniformi u škole postigla određena disciplina i ozbiljnost u radu, s obzirom na to da je u posleratnom periodu došlo do naglog pada sistema vrednosti, a što se posebno odrazilo na škole.

–Uniformama bi se sankcionisalo nedolično odevanje, ali i stvorila svest o novoj vrednosnoj dimenziji, koja se odnosi na disciplinovanje u obrazovanju – navela je Perić – Romićeva i dodala da se uniformama ne ukidaju klasne razlike, ali se doprinosi njihovom smanjivanju.

Izvor: Blic

Poskupjelo gorivo u FBiH

Previous article

Zbog čega kitimo jelku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti