Potvrđeni planovi za prodaju NLB banke

Slovenski državni holding (SDH) objavio je u utorak da je potvrdio planove za prodaju 50 odsto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 odsto dionica ponuditi investitorima do kraja 2018.

Plan će se aktivirati nakon što prema očekivanju Evropska komisija, kako se očekuje još ove sedmice, odobri molbu vlade da se tri četvrtine njenog udjela u najvećoj slovenskoj banci, koja je u 100-odstotnom vlasništvu države, proda inicijalnom ponudom dionica u dvije faze, pri čemu bi ove godine investitorima bila prodana polovina njenih dionica.

“NLB i SDH provode sve predviđene aktivnosti u pripremi za izvedbu te transakcije, a u saradnji s izabranim savjetnicima i sukladno postavljenim ciljevima i vremenskom rasporedu”, naveli su iz slovenskog fonda koji upravlja državnom imovinom koja se procjenjuje na ukupnu vrijednost od 10-ak milijardi evra.

Slovenski mediji navode da bi prva faza prodaje mogla biti izvedena sredinom godine, nakon što počne kotacija dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj berzi i nakon što se banka i raspon očekivane cijene predstave potencijalnim investitorima na “road show” prezentacijama u Evropi i SAD-u.

Četvrtina dionica banke biće prodana.

Neslužbeno, vlada smatra da je najveća slovenska banka, koja je treću godinu za redom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, u cjelini vrijedna 1,25 milijardi evra, kolika je njena zadnja knjigovodstvena vrijednost. Kao konzultant u postupku privatizacije NLB-a odabrana je lani Deutsche Bank.

Slovenija je u dogovoru s Evropskom komisijom odlučila smanjiti državni udio u svojoj sistemskoj banci u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek, kako se dokapitalizacija koju joj je namijenila država ne bi smatrala nedopuštenom državnom subvencijom, protivnom pravilima konkurencije na finansijskom tržištu.

(Fena)