NovostiRS/BiH

Postignut dogovor o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH

0

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercgovine Velimir Jukić odlučio je potpisati odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama, potvrdio je za Klix.ba Jukićev zamjenik Fadil Fatić.

popis-stanovnistva-ATV

Jukić je konferenciji za medije kazao kako je odluka o obradi podataka u potpunosti usklađena u skladu sa međunarodnim preporukama i da će se ispoštovati rok za objavu rezultata popisa stanovništva.

On je dodao da će Agencija za statistiku BiH vrijedno raditi na aktivnostima objave rezultata te da mu je žao što nije postignut konsenzus u vezi s objavom.

S obzirom na to, kako ističe Jukić, on je iskoristio zakonsku odredbu i potpisao odluku o obradi podataka.

Podsjećamo, direktori entitetskih statističkih zavoda na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa zaključili su da je usvajanje jedinstvenog programa za obradu podataka u isključivoj nadležnosti direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Jukić je nakon sjednice kazao kako njemu nije jasna ta zakonska odredba na što je reagovao njegov zamjenik Fadil Fatić ističući kako je Član 20. u potpunosti jasan i da je usvajanje odluke direktna i jasna nadležnost Agencije za statistiku BiH.

Zakonski rok za objavu zvaničnih rezultata popisa stanovništva, koji je koštao oko 50 miliona KM, je 1. juli 2016. godine. U slučaju da nije bio postignut dogovor rezultati popisa ne bi dobili međunarodnu verifikaciju.

atv

TRAGEDIJA U PRNJAVORU – PREMINUO MATURANT GIMNAZIJE

Previous article

PRNJAVOR: Koalicija podršava Darka Tomaša

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti