BalkanNovosti

Postavljen prvi e-punjač na autoputu u Srbiji!

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je sa radom na naplatnoj stanici „Preševo“, na granici sa Makedonijom.

Ovo je prvi od ukupno pet punktova na kojima će vozači elektroautomobila moći da “dopune” svoje vozilo, a svaki elektropunjač je posljednja generacija uređaja koja ujedno omogućava i besplatnu internet konekciju.

Instaliranje punjača za ekološke elektroautomobile na Koridoru 10 sprovodi se na inicijativu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, a u saradnji sa JP “Putevi Srbije“. Već u narednih nekoliko dana očekuje se i instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici “Šid“, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Treći uređaj za punjenje elektroautomobila biće instaliran na Koridoru 10 tokom naredne nedelje, i to na auto-putu u Beogradu, na “Bubanj potoku“, gdje će “Putevi Srbije“ imati prodajno mjesto za tagove – uređaje za elektronsko plaćanje putarine.

“Cilj nam je bio da ove ljetnje sezone privučemo još više vozača na našu najznačajniju saobraćajnicu – Koridor 10. Ne samo da će ova Vlada završiti izgradnju ovog koridora koji je najbolja i najkraća veza Istoka i zapadne Evrope, već intenzivno radimo na tome da to bude i najmoderniji putni pravac prilagođen i potpuno ekološkim elektroautomobilima”, rekla je potpredsjednica Mihajlović.

U avgustu se očekuje instaliranje još dva punjača na stanicama “Dimitrovgrad”, na ulazu i izlazu iz Bugarske, kao i “Subotica jug”, na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na ovim punjačima moguće je u isto vrijeme puniti tri automobila, a svuda gdje je instaliran uređaj, dostupan je i besplatan internet.

“Signal za internet je napravljen po sistemu kišobrana, kako se ne bi stvarale gužve i ugrožavala bezbjednost na putu”, rekla je Mihajlovićeva.

Vozači već mogu da računaju na besplatan internet na Koridoru 10 i na mjestima na kojima nisu instalirani elektropunjači. Internet signal je uveden na odmorištu “Jerina”, na auto-putu od Beograda ka Nišu kod isključenja za Smederevo, zatim na odmorištima “Šimanovci 1“ i “Šimanovci 2” (auto-put od granice sa Hrvatskom ka Beogradu u oba smjera), “Feketić 1” i “Feketić 2” (auto-put od granice sa Mađarskom ka Beogradu u oba smjera).

(b92)

Sutra je Sveti Prokopije: Rekli su mi da jednu stvar ne smijm da uradim, nisam ih poslušala, stigla me…

Previous article

DNEVNI HOROSKOP ZA 21. JUL: Biku se sprema novo ljubavno poznanstvo, a Raku iznenađenja na poslu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan