Posmatrači koalicije ‘Pod lupom’ podnijeli 173 prijave

Izborni proces na većini biračkih mjesta i lokalnih izbornih komisija na jučer održanim lokalnim izborima u BiH proveden je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, izuzev Stoca, preliminarna je ocjena koalicije “Pod lupom”, javlja Anadolu Agency (AA).

timthumb-1

Izborni proces u Stocu jučer je u potpunosti prekinut nakon što je na više biračkih mjesta u tom gradu došlo do incidenata i nasilja. Nasilje na izbornom procesu koalicija “Pod lupom” najoštrije osuđuje, rekao je Dario Jovanović, direktor projekta koalicije ”Pod lupom”.

“Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda”, rekao je Jovanović.

Posmatrači koalicije podnijeli 173 prijave 

Posmatrači koalicije “Pod lupom” tokom jučerašnjeg dana te noći kada se brojao izborni materijal podnijeli su ukupno 173 prijave.

“Prijave su se odnosile na dopisivanje glasova prilikom brojanja u sedam slučajeva, neslaganja u testu tačnosti za izbor vijećnika na 23 biračka mjesta. Na biračkom mjestu u ppćini Istočna Ilidža pojavili su se fotokopirani listići, njih osam do devet. Do incidenata prilikom brojanja materijala došlo je u Čeliću i Gradačcu”, rekao je Jovanović.

Koalicija “Pod lupom” primopredaju izbornog materijala ocijenila je “uglavnom dobro organizovanom” na većini biračkih mjesta.

Osim nasilja u Stocu, posmatrači Koalicije zabilježili su slučajeve “nasrtaja na članove biračkog odbora u Pelagićevu, predsjednicu biračkog odbora u Prozor-Rami, te otvorene prijetnje posmatračima “Pod lupom”.

Koalicija “Pod lupom” osnovana je u maju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja općih izbora 2014. godine.

Koaliciju čini šest nevladinih organizacija iz cijele BiH: Centri civilnih inicijativa (CCI), Udruženje građana ”Demokratija-Organizovanje-Napredak” Prijedor (DON Prijedor), Institut za razvoj mladih i zajednice ”Perpetuum Mobile” Banja Luka, Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno), Inkubator društvenih inovacija “Munja” (Munja Inkubator) i Forum građana Tuzle (FGT Tuzla).

Šehić: Navodi CIK-a nekorektni 

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Ahmed Šantić danas je izjavio kako “pojedine nevladine institucije u BiH” tvrde kako je izbore u BiH obilježilo nasilje, s čim se CIK ne slaže.

Takve navode Šantića, član strateškog odbora koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić nazvao je “nekorektnim”.

“Mene je pogodilo kao čovjeka nekorektna izjava da smo mi nedosljedni. Mi jesmo rekli da nije bilo ovakvog nasilja u posljednjih deset godina, posebno u Stocu, bio sam šest godina u Centralnoj izbornoj komisiji, ali se takvo nešto nije desilo nikad. Nekorektno je optuživati našu koaliciju. Znam da ih je Stolac pogodio, ali to su činjenice, mi nismo govorili ko je kriv. Nekorektno je s njihove strane pokušavati koaliciju ‘Pod lupom’ od jedne institucije. Svima nam je cilj da stvarno izbori proteknu u fer atmosferi”, rekao je Šehić.

Podsjetio je kako se u ime Koalicije na jučerašnje izbore na mjesto posmatrača samoincijativno prijavilo 7.000 građana. Od tog broja, CIK je odbio akreditovati četiri osobe jer se ispostavilo da su članovi biračkih odbora ili članovi političkih stranaka.

Posmatrači Koalicije bili su na 2.500 biračkih mjesta, dok su njihovi mobilni timovi posjetili 920 biračkih mjesta.

federalna.ba/AA