MagazinZanimljivosti

Posljednji minut ove noći imaće 61 sekundu

0

Kada biste kojim slučajem pri ruci večeras imali atomski časovnik, vidjeli biste na njegovom ekranu 23:59:60, prije nego što otkuca 00:00:00.

sat

Dodatni sekund ubačen je kako bi omogućio da se atomski časovnici usklade sa Zemljinom rotacijom, koja se polako usporava, ali tehnološke kompanije i svi oni koji se bave internetom strahuju da bi taj jedan sekund mogao da izazove pravi haos.

“Postoje posljedice manipulisanja vremenom”, kaže Piter Viberli, naučnik Nacionalne fizičke laboratorije u Velikoj Britaniji koji je trenutno zadužen za definisanje srednjeg vremena po Griniču.

“Pošto se prestupne sekunde ubacuju tek sporadično, teško je primijeniti ih na računare, pa greške mogu izazvati privremeni pad sistema”.

Posljednji put kad je dodat sekund 2012. Mozilla, Reddit i LinkedIn su “pali”. U Australiji je na čekanju bilo čak 400 letova, jer je sistem čekiranja u aviokompaniji Qantas potpuno otkazao.

Potreba za prestupnom sekundom postoji zbog neophodnosti tačnih časovnika. Bez ispravki, vrijeme bi postepeno prestalo da se računa na osnovu Zemljine rotacije, što znači da bi za oko 800 godina Sunce bilo na najvišoj tački neba u 13h, umjesto u podne.

SAD i Francuska žele da ukinu prestupne sekunde, ali Britanija, Rusija i Kina smatraju da je tehničke izazove moguće prevazići.

“Oduvek smo Zemljinu rotaciju uzimali za ključnu referencu u mjerenju vremena, a od koristi je i astronomima i navigatorima”, kaže Viberli. “Ne treba prekidati tu tradiciju, a da pažljivo ne odvagamo posljedice”.

Konačna odluka trebalo bi da se donese u novembru na sastanku Međunarodne unije za telekomunikacije, važnog tijela Ujedinjenih nacija. gardijan

SAVEZ ZA PROMJENE Nećemo da budemo dio igre Milorada Dodika

Previous article

Koliko nas truje plastična ambalaža?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin