BalkanNovosti

Poslije 33 dana štrajka glađu Margetić primljen u Vladi, mole ga da prekine štrajk glađu

0
04.10.2018., Zagreb - Domagoj Margetic vec 29. dan strajka gladju zbog medijske cenzure i pritiska na neovisne novinare, a danas je dosao prosvjedovati ispred Banskih dvora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Nacional saznao kako je u četvrtak, 4. oktobra 2018. u Vladi primljen istraživački novinar Domagoj Margetić, kako bi razgovarali o uslovima koje je postavio za prekid sad već tridesetdvodnevnog štrajka glađu, iz Vlade su potvrdili sastanak s Margetićem. ”Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka- Petešić u četvrtak 4. oktobra 2018. primio je istraživačkog novinara Domagoja Margetića koji štrajka glađu zbog prijetnji kojima je, kako tvrdi, izložen i koji je tog dana, u vrijeme zasjedanja Vlade došao pred Banske dvore”, stoji u saopštenju koje je Nacionalu uputio Marko Milić.

Iz Vlade dodaju kako je “predstojnik Frka – Petešić primio na znanje zabrinutosti g. Domagoja Margetića te ga zamolio da prekine štrajk glađu”.

“Hrvatska Vlada, kao i premijer Plenković, čvrsto se zalažu za slobodu govora i slobodu medija te osuđuju prijetnje i napade na novinare. Podsjećamo da je predsjednik Vlade Plenković na 71. sjednici Vlade, javno i nedvosmisleno osudio prijetnje novinarima putem društvenih mreža”, navodi se u saopštenju iz Vlade, te zaključuju kako su “bilo kakvi oblici pritisaka ili zastrašivanja nedopustivi te Vlada očekuje da se svi takvi slučajevi ispitaju od nadležnih institucija radi zaštite pravnog poretka i temeljnih prava svih građana”.

Nakon što smo iz Vlade dobili potvrdu o sastanku s Margetićem, iako slabog zdravstvenog stanja novinar je za Nacional potvrdio cijelu priču.

“Tačno je da je u Vladi u četvrtak održan sastanak, na kojem sam ih vrlo detaljno upoznao s napadima, prijetnjama, pritiscima, diskreditacijama, kao i aktivnostima, zastrašivanju i prijetnjama kojem sam izložen vrlo agresivno zadnjih par mjeseci”, izjavio je Margetić za Nacional.

Domagoj Margetić policiji je prijavio niz pritisaka, te prijetnji smrću.

Margetić, koji štrajka glađu trideset i drugi dan, te zdravstveno ulazi u rizičnu fazu štrajka glađu, a kreće se isključivo u invalidskim kolicima, za Nacional nije htio odgovoriti na Vladin poziv na prekid štrajka glađu. “Imali smo neku vrstu dogovora da Vlada nađe načina kako će me zaštititi od ovih vrsta pritisaka, ali smo imali i jasan dogovor da premijer Andrej Plenković lično da javnu izjavu kojom će osuditi napade, prijetnje, pritiske, zastrašivanja i diskreditacije novinara, te kako će kao premijer u ime države poslati jasnu i javnu poruku kako su takve aktivnosti u odnosu na novinare neprihvatljive, te država ni na koji način neće tolerirati nikakve napade, prijetnje i pritiske na novinare. Ovom izjavom glasnogovornika o izjavi predstojnika Ureda premijera, nije ispoštivan dogovor od četvrtka, a nisu spomenuti niti ostali uslovi i sadržaj predstavke koju sam predao premijeru, pa ovog trenutka ne mogu odgovoriti na poziv iz Vlade da prekinem štrajk glađu”, zaključuje Margetić.

nacional.hr

Vučić čestitao Dodiku, Džaferoviću i Komšiću

Previous article

Njemački mediji: Sjednice Predsjedništva BiH preko Skypea?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan