POSLEDNJI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Janković i Jeremić prestigli Belog, Vučiću 53 odsto

Saša Janković u poslednjih nedelju dana beleži skok popularnosti, dok je Aleksandar Vučić i dalje neprikosnoveno prvi, pokazuje novo istraživanje agencije “Faktor plus” koje “Blic” ekskluzivno objavljuje.

Predrag Lacmanović iz agencije “Faktor plus” kaže da je Jankovićev rejting 15,1 odsto ili za četiri procenta bolji nego pre nedelju dana. Janković i dalje beleži konstantan rast.

– To pokazuje da podrška stranke bez obzira kolika je njena snaga mnogo znači. DS ima infrastrukturu i to se u poslednjim danima veoma vidi – navodi Lacmanović.

Kada je reč o Jeremiću, njega podržava 8,6 procenata. On je, kaže naš sagovornik, kampanjom gađao sve, a posebno Vučićevo biračko telo, što je bila greška.

– Jeremić nije uspeo mlađe da animira. To je pošlo za rukom Jankoviću i Belom Preletačeviću. S druge strane, Aleksandar Vučić ima viskog rejting kod svih generacija, a nešto niži kod mlađih – ističe Lacmanović.

Podrška lideru SRS Vojislavu Šešelju pala je za nekoliko procenata, a prema rečima našeg sagovornika, Šešeljeva kampanja se ne vidi, nije se pokazao doslednim i sve je sveo na doskočice i šale umesto na program.

– On je u padu, ali je važno i da je u istraživanjima njegove glasače teško uhvatiti – objašnjava on.

Ako je na parlamentarnim izborima Dosta je bilo bio pozitivno iznenađenje, Saši Raduloviću je ovog puta rezultat pao u vodu, pa se u istraživanjima jedva “hvata”. Prema rečima istraživača, on se kasno uključio u kampanju i sukobljavao se sa opozicijom, što nije bio dobar potez.

Vučiću bi pobedu u prvom krugu mogla da dovede pod znak pitanja uspavanost birača naprednjaka i socijalista koji su se uljuljkali zbog pozitivnih rezultat istraživanja poslednjih nedelja.

– Prema našim istraživanjima, oko 70 procenata glasača socijalista će poslušati Ivicu Dačića i glasati za aktuelnog premijera – kaže Lacmanović.

Beli uneo nemir

Prema njegovim rečima, Beli Preletačević je uneo nemir i predstavlja remetilački faktor. Kako naš sagovornik kaže, bez njega bi bilo mnogo lakše obaviti istraživanja. Takođe, procene su da Preletačević ne može više da raste, ali bi njegov rejting mogao da pada.

Da li finiš kampanje može da promeni ishod

Malo je primera u svetu da su rezultati izbora drastično različiti u odnosu na istraživanja javnog mnjenja rađena neposredno pred njihovo održavanje. Istraživači objašnjavaju da su preokreti retki, ali mogući i da će dosta toga i uoči ovih izbora zavisiti od toka kampanje.

Foto: S.Radovanović / Tanjug

– Eventualne promene zavise od toga šta će se dešavati u poslednjim danima kampanje, da li je bilo nekih neočekivanih dešavanja, otvorenih afera. Takođe, u svakom istraživanju postoji određeni procenat onih koji su neopredeljeni ili odbijaju da odgovore na postavljeno pitanje, pa kandidatima ostaje da ih animiraju i motivišu da izađu na birališta – navodi za “Blic” Jelena Jojkić iz “Ninamedije”.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da je promena moguća zbog toga što je mnogo nestranačkih kandidata koji nemaju čvrsto biračko telo.

– To se vidi na primeru Belog Preletačevića koji je podigao svoj rejting što je za posledicu imalo da su oboreni rejtinzi četvorice drugih kandidata. Dakle, lakše je zamisliti prelivanje glasova na opozicionoj sceni. Što se tiče Aleksandra Vučića, moguće je da zbog veće izlaznosti ne pobedi u prvom krugu, ali mi je teško da zamislim scenario u kojem njegova podrška pada dvocifreno – ističe Klačar za naš list.

Bojan Klačar

Foto: Medija centar Beograd / PromoBojan Klačar

Predrag Lacmanović iz agencije “Faktor plus” je saglasan sa ovim stavom i kaže da su najdiskutabilniji upravo glasovi Preletačevića jer se za njega glasa iz prkosa ili iz šale. S druge strane, kaže, oni koji su za Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića su već čvrsto opredeljeni.

– Što se tiče generalnog rezultata i pobede Aleksandra Vučića, to bi možda mogla da uzdrma neka velika afera, ali je to samo u domenu teorije – naglašava Lacmanović za “Blic”.

SRS izgubila u zaustavnom vremenu

Na parlamentarnim izborima 2008. godine Srpska radikalna stranka je imala više od 10 procenata viši rejting od koalicije “Za evropsku Srbiju”. Preloman trenutak dogodio se nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada se ta prednost istopila.

blic