Poskupljuju gorivo i alkohol

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je na današnjoj redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim se povećava iznos akciza na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića.

uio

Prema nacrtu zakonskih izmjena, akciza na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM, dok će se na pivo plaćati posebna akciza od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja.

Prema ovom zakonskom rješenju, uvodi se posebna akciza koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se cestarina plaća 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ova sredstva namjenski će se koristiti za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80:20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje takozvanog “plavog dizela“, te će ovaj dio zakonskih izmjena biti pokrenut koncem godine kako bi se završile obveze uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava tamo gdje ova evidencija ne postoji.

Zakonskim izmjenama i dopunama kroz predloženi nacrt nije tretiran duvan i duvanske prerađevine jer se u ovoj oblasti usklađuju akcize sukladno evropskim direktivama. Naglašeno je da su i u ovoj oblasti predviđene korekcije iznosa akcize koncem godine uz namjensko usmjeravanje prihoda u oblasti zdravstva.

Na sjednici je zaključeno da se istovremeno pripremaju izmjene seta zakona koji prate primjenu Zakona o akcizama u BiH.

UIO će uputiti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH redovnu proceduru, a konačnu riječ daće Parlamentarna skupština BiH.

kilx