Posjekao 1.000 stabala krušaka jer nema kome da ih proda!

Ako su plodovi krupni, otkupljivači kažu da nemaju ambalažu da je spakuju za inostranstvo. Ako su srednje veličine opet je niko neće. Ako je kvalitet lošiji, otkupljivači mi kažu vidiš da je kruška loša, kaže Miroljubi Petrović.

miroljub-petrovic-blace-seca-krusaka-foto-milen-djordjevic-1419175425-600817

BLACE- Miroljub Petrović, jedan od vodećih voćara na teritoriji opštine Blace, posjekao je motornom testerom blizu 1000 stabala krušaka iako su u punom rodu. Petrović kaže da se na ovaj korak odlučio zbog problema sa otkupom, zbog čega je svake godine u minusu.

-Ako su plodovi krupni, otkupljivači kažu da nemaju ambalažu da je spakuju za inostranstvo. Ako su srednje veličine opet je niko neće. Ako je kvalitet lošiji, otkupljivači mi kažu „vidiš da je kruška loša“, i tako za 20 godina, koliko su stare ove kruške, nikad ništa nisam od njih vajdio, i uvijek sam bio u minusu, kaže Miroljub Petrović.

-Nisam se nadao da će doći vrijeme da svoj rad i trud uništim u najboljem dobu. Ove godine je rodilo oko 15 tona i nisam ni brao jer nemam kome da prodam. Što da berem i povećavam troškove, priča Miroljub i dodaje da je testera bila jedino rješenje.

-Neću više džabe da radim. Uvijek sam u minusu a velika su ulaganja-za rezidbu i obradu oko dvije- tri hiljade evra godišnje. Apeluju na nas da sadimo kruške a ja sam za ovih 20 godina koliko ih gajim uvijek bio u minusu tako da se ni malo ne kajem što sam ih posjekao-kaže Petrović.

Inače, Miroljub Petrović na svom imanju gaji skoro sve vrste voća, a najzastupljenija je šljiva. Nekoliko puta je dobijao nagrade na manifestaciji „Dani šljive“, koja se održava u Blacu. Kaže da će nastaviti da se bavi voćarstvom, ali dok je on živ kruška više neće biti zasađena na njegovom imanju.

Kurir