NovostiRS/BiH

Porez na motocikle se smanjuje za 500 odsto

0

Vlada Republike Srpske uputila je Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanje izmjenu zakona kojom se znatno smanjuje porez na registraciju motocikala velike zapremine, u pokušaju da zaustavi rastući trend preregistracije dvotočkaša na teritoriju Federacije BiH, saznaje Banjaluka.net.

MOTOR

Kako saznajeBanjaluka.net, pred narodnim poslanicima će se u utorak naći Prijedlog izmjena zakona o porezima na upotrebu i nošenje dobara. Iz predloženih izmjena je vidljivo da je Vlada popustila pod zahtjevima motociklista koji su u više navrata tražili ukidanje, po njima, drakonskog poreza, zbog čega su mnogi od njih bili prinuđeni da svoje dvotočkaše registruju u Federaciji i Distriktu Brčko, gdje su poreske stope mnogo prihvatljivije.

Predloženim izmjenama zakona porez je kod pojedinih kategorija motocikala smanjen čak i za 500 odsto, kao što je, ilustracije radi, slučaj kod dvotočkaša najveće zapremine, onih preko 1.100 kubičnih centimetara.

Do sada, motoristi su prilikom registracije godišnje samo na osnovu ovog poreza morali da izdvoje 600 KM, dok je, po predloženim izmjenama, predviđeno da ovaj namet godišnje stoji 150 KM.

Ipak, predložene izmjene zakona, takođe, ukazuju da će Vlada pokušati da smanjene prihode po ovom osnovu nadomjesti nauštrb vlasnika motocikala manje zapremine, koji će, po svoj prilici, buduće plaćati nešto viši porez.

Pregled predloženih poreskih razreda za sve zapremine:

1. do 125 ccm – 20 KM ( do sada bio 15 KM),
2. od 125 do 250 ccm 40 KM (do sada bio 25 KM),
3. od 250 do 500 ccm 60 KM (do sada bio 50 KM),
4. od 500 do 750 ccm 80 KM (do sada bio 250 KM),
5. od 750 do 1.100 ccm 100 KM (do sada bio 300 KM),
6. više od 1.100 ccm 150 KM (do sada bio 600 KM).

banjaluka.net

Prijedor – Banjaluka: Izletio sa puta i poginuo

Previous article

Ovo je najzdravija namirnica na svijetu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti