Porast vodostaja, kritično u Prijedoru, Srpcu i Derventi

Nakon obilnih padavina rijeke u Srpskoj imaju rast vodostaja ali su ispod kote redovne odbrane od poplave. U Prijedoru i Derventi proglašeno stanje redovne odbrane od poplava. Vrbas i Vrbanja se povlače.

Stanje u Banjaluci izazvano velikim padavinama u posljednja 24 sata nije kritično, nivo Vrbas opada, a voda nije ušla nigdje u stambene objekte na banjalučkom području, izuzev u nekoliko podrumskih prostorija.

Saobraćaj je trenutno prekinut na dvije saobraćajnice, u Karanovcu i Debeljacima, a u toku je još nekoliko intervencija na terenu uglavnom oko odčepljavanja kanala, te jedna u osnovnoj školi u mjestu Mišin Han.

Istakali su ovo danas načelnici nekoliko odjeljenja u Gradskoj upravi Banjluka, a koji su precizirali da je u posljednja 24 sata palo 67,3 litra kiše po metru kvadratanom, što je povećalo nivo vodotokova, posebno potoka i rječica. Opširnije čitajte OVDJE.

Sava, Sana i Una kod Gradiške, Prijedora i Novog grada, te Bosna kod Doboja i Modriče imaju rast vodostaja, ali ispod kote redovne odbrane od poplava.

Srbac: Kuće odsječene od puteva

Na području Srpca usljed izlivanja rijeke Vrbas najmanje 17 kuća je odsječeno od puteva, a iz jednog domaćinstva evakuisani su ukućani i stoka, potvrdio je Srni načelnik Civilne zaštite u toj opštini Dalibor Košutić.

Košutić je rekao da je od puta odsječeno pet kuća u mjestu Stari Martinac, a ukućani i stoka evakuisani su iz domaćinstva koje je zaplavljeno.

“U mjestu Lilić imamo 12 kuća odsječenih od putne komunikacije, a malo fali da dvije od njih budu zaplavljene”, naveo je Košutić.

On je rekao da su na području opštine Srbac problem stvorili i bujični vodotokovi, pa su ugrožena naselja Ćukali, gdje je obustavljena nastava u školi, kao i mjesto Srđevići.

“Ti bujični vodotokovi su u fazi smirivanja i tokom dana se očekuje povlačenje tih voda”, naveo je Košutić.

On je dodao da Civilna zaštita prati situaciju i pomaže stanovništvu.

Prijedor u pripravnosti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je danas stanje redovne odbrane od poplava na području grada, s obzirom na to da je vodostaj Sane dostigao 420 centimetara, što predstavlja kritičan nivo vodostaja te rijeke.

Zaključak gradonačelnika o proglašenju prvog stepena pripravnosti mjera zaštite od poplava obavezuje sve subjekte zadužene za zaštitu i spasavanje i javna preduzeća i ustanove na području Prijedora da preduzmu potrebne mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

Ovaj nivo pripravnosti podrazumijeva da će stanovništvo posredstvom lokalnih medija i drugih oblika informisanja biti blagovremeno obavještavano o situaciji i potrebnim mjerama zaštite.

Odsjek za civilnu zaštitu zadužen je da prati stanje vodostaja rijeke Sane i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

“Odsjek civilne zaštite grada Prijedora ima obavezu da prema ukazanim potrebama koordinira rad subjekata za zaštitu od poplava, te da razmjenjuje relevantne informacije sa nadležnim subjektima, susjednim opštinama i nadležnim republičkim organima”, navodi se u zaključku.

Na području Prijedora zbog intenzivnih padavina rijeka Miloševica izlila se iz korita i zaplavila oko 20 kuća, u naselju Omarska zaplavljeno je oko 10 stambenih objekata usljed rasta površinskih voda, a u porastu je i vodostaj Sane.

Vodostaj Miloševice naglo je porastao tokom noći, a Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor intervenisala je na više lokaliteta i pružala pomoć stanovništvu zahvaćenom poplavom, saopšteno je ranije danas iz gradskog Odsjeka civilne zaštite.

“Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice tokom noći su ispumpavali vodu iz podruma Gerijatrijskog doma na Urijama, iako se voda kasnije povukla u korita rijeka Gomjenica, Miloševica, Puharska i drugih koje sada ne ugrožavaju naselja koja im gravitiraju”, navodi se u saopštenju.

Doboj: Bosna stagnira

Na području opštine Teslić nivo rijeka Gračanica i Mala Usora je u opadanju i nema opasnosti od plavljenja, rekao je Srni načelnik teslićke Civilne zaštite Dule Borić.

Borić kaže da se situacija stabilizovala sinoć oko 23.00 časa, te da je vodostaj Velike Usore ispod nivoa kote redovne odbrane od poplava.

On navodi da su timovi Civilne zaštite preduzeli odgovarajuće mjere da bi bile spriječene eventualne posljedice.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je vodostaj rijeka Ostružnje i Ukrine u opadanju nakon što su se juče izlile i zaplavile 11 kuća – šest u Stanarima i pet u Ostružnji, pričinivši manju materijalnu štetu.

Načelnik Odjeljenja Civilne zaštite u Doboju Slobodan Mičić rekao je da je, zbog izlivanja rijeke Lukavice, obustavljen saobraćaj na putu Bušletić -Paležnica, dok su ostali putni pravci prohodni.

Mičić kaže da je vodostaj rijeke Bosne trenutno 214 centimetara i da je ispod redovne kote odbrane koja iznosi 300 centimetara.

“Vodostaj Bosne je i dalje u porastu, ali mnogo manje nego juče i ne očekujemo probleme budući da je najavljen prestanak padavina”, rekao je Mičić.

U Derventi vanredne odbrane od poplava

Štab za vanredne situacije opštine Derventa donio je odluku o proglašenju vanredne odbrane od poplava.

U saopštenju Štaba za vanredne situacije navedeno je da je, zbog obilnih padavina tokom jučerašnjeg dana i protekle noći, došlo je do naglog povećanja vodostaja rijeke Ukrine.

“S obzirom da je vodostaj i dalje u stalnom porastu, mole se građani sa ugroženih područja – Agići, Derventski Lug, Lužani, Omeragići, gradska zona preko rijeke Ukrine, naselje Jasenci, industrijska zona, Begluci i Novi Lužani da blagovremeno obezbijede svoja materijalno-tehnička sredstva, da na sigurno sklone stoku i da se pripreme za eventualnu evakuaciju”, dodaje se u saopštenju.

Štab i povjerenici Civilne zaštite neposredno će rukovoditi postupkom zbrinjavanja ugroženog stanovništva.

“Mole se građani da redovno prate program Televizije `K3` Prnjavor jer ćemo ih redovno obavještavati o situaciji na ugroženim područjima kako bi se adekvatno mogli organizovati i preduzeti određene mjere”, navodi se u saopštenju.

Za sve informacije građani se mogu obratiti na telefon broj 123 i 065/522-415.
Prnjavor: Vodotoci u opadanju

Rječica Lišnja povukla se iz Omladinskog naselja u Prnjavoru, vode ima još malo u Ulici Živojina Preradovića, a magistralni put Prnjavor-Banjaluka od jutros je u funkciji, rekao je Srni šef Opštinskog odsjeka za civilnu zaštitu Zdenko Tupajić.

On je naveo da je i dalje neprohodan put Prnjavor-Čelinac u Kačarama i da jutros ima manjih problema u saobraćanju od Prnjavora prema Srpcu, u Donjoj Ilovi.

“Rijeka Ukrina se izlila na obližnja polja, a put prema Kulašima, koji je noćas bio zatvoren, sada je prohodan. Mjesno područje Prisoji i dalje je u blokadi”, kaže Tupajić.

On je potvrdio da evakuacije stanovništva tokom noći nije bilo.

Stanje na akumulacionom jezeru Drenova je stabilno.

Nivo Save ima tendeciju rasta

Na području Bijeljine, usljed obilnijih padavina, znatno su porasli vodostaji manjih bujičastih rijeka, dok su vodostaji Drine i Save u granicama normale, s tim što nivo Save ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Gradskog odjeljenja za civilnu zaštitu.

Jutros se djelimično izlila rječica Lukavac u Donjoj Bukovici, u zaseoku Bukvari.

Ostale rijeke su u koritima, a može se očekivati da tokom dana bude i manjeg izlivanja bujičastih vodotokova.

U protekla 24 časa na području Bijeljine pao je 16,1 litar kiše po metru kvadratnom.

Odsjek za civilnu zaštitu, kao i ostale nadležne gradske službe prate stanje na terenu i po potrebi će preduzimati planirane mjere.

Novi Grad: Na snazi redovne mjere zaštite od poplava

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu u protekla 24 časa porasli su za više od 100 centimetara i na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.
Zbog izlivanja Sane u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj- Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Rijeka Una izlila se na poljoprivredno zemljište nizvodno od Novog Grada na lijevoj obali u Hrvatskoj.

Od sinoć su uključene prepumpne stanice.

Vodostaj Une jutros u 7.00 časova iznosio je 382 centimetra, a Sane 404 centimetra.

(Mondo.ba)