Poljska: Žene protestuju zbog kontroverznog zakona o abortusu

Prijedlog zakona da se u Poljskoj sasvim zabrani abortus, čak i u slučaju silovanja ili oštećenja fetusa, izveo je na ulice hiljade žena koje ovaj prijedlog smatraju diskriminišućim i nehumanim.

abortus-protest-poljska

Prijedlog potpune zabrane abortusa u Poljskoj prouzrokovao je veliko nezadovoljstvo i drugih slojeva društva.

Inspirisani protestima Islanđanki koje su 1975. godine bojkotovale odlazak na posao i ostale obaveze, te paralizovale zemlju, organizatori protesta okupili su se na Dvorskom trgu u Varšavi na “Crni ponedjeljak”.

Protestanti su bili obučeni u crno, sa crnim zastavama i uz veliko prisustvo studenata, koji su uprkos kiši, poslovnim i studentskim obvezama, odlučili da protestuju protiv, do sada, najrestriktivnijeg prijedloga antiabortivnog zakona u Evropi.

Veliki talas protesta pogodio je čak 90 gradova, a na društvenim mrežama hiljade Poljaka objavilo je vlastite slike u crnom.

Podrška protestima stigla je iz Islanda i Kenije, a protesti su održani i u drugim evropskim gradovima – Berlinu, Parizu, Londonu, Barseloni i Briselu.

Jedna od mnogih nezadovoljnih i šokiranih žena Ana Pjetruška Drozdz navodi da potpuna zabrana abortusa “nadilazi najgore snove”.

“Žene ne abortiraju zbog toga što su promiskuitetne i zato što je to u redu. One to rade jer moraju i to je često najtraumatičnija odluka ikada”, ističe ona.

Do sada je u Poljskoj na snazi bio zakon prema kome je abortus bio moguć samo u tri slučaja – kada su majčino zdravlje i život u opasnosti, u slučaju silovanja ili seksualnog nasilja, te u slučaju ozbiljnog oštećenja fetusa.

Najnoviji prijedlog zakona koji je napisalo konzervativno udruženje “Stop abortusu” predviđa kriminalizaciju abortusa, tako da bi žene koje to, ipak, učine mogle da završe u zatvoru i do pet godina.

Poljska je, uz Hrvatsku, zemlja sa najviše deklarisanih rimokatolika u Evropi – gotovo 90 odsto.

Mnogi, poput lidera liberalne inicijative “Spasite žene” Barbare Novacke, smatraju da je riječ o varvarskom prijedlogu zakona koji će Poljsku vratiti u vrijeme srednjeg vijeka i lova na vještice.

Nezadovoljstvo vlastitih građana, ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski prokomentarisao je kratko: “Neka se zabavljaju.”

On tvri da “ne postoji prijetnja pravima žena i da postoje bitniji problemi u Poljskoj od abortusa”.

Ako dođe do kriminalizacije pobačaja, posljedice bi mogle biti velike ne samo po zdravlje žena koje bi mogle potražiti pomoć na “crnom tržištu abortusa”, već i po određene procedure dijagnostike.

Svaki invazivni postupak nosi za sobom manji rizik od abortusa, što bi moglo imati za posljedicu kraj prenatalne dijagnostike, upozoravaju ginekolozi.

srna